MALACKY: Termín ukončenia prác na kaštieli nie je známy

Obrázok k článku

Termín ukončenia rekonštrukčných prác na kaštieli v Malackách nie je známy. Malacký kaštieľ, pôvodne barokové reprezentačné šľachtické sídlo, predstavuje štvorkrídlový uzatvorený objekt s vnútorným nádvorím. 

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová, na kaštieli dokončili strechu na severnom a východnom krídle. S obnovou strechy začali minulý rok. “Z projektu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskom a Rakúskom PALTOUR obnovili ľavú časť západného krídla. Nachádza sa tam Pálffyovská izba, ktorá je vybavená dobovým nábytkom a obrazmi rodiny Pálffyovcov. Okrem nej v tejto časti zrekonštruovali výstavné, seminárne a múzejné priestory,” informuje hovorkyňa. S pomocou sponzorov tiež obnovili studňu na nádvorí kaštieľa, vstupnú bránu, podbránie a schodisko s krištáľovými lustrami. “Obnovili aj fontánu pred južným krídlom kaštieľa,” pokračuje Pilzová.

 

Od septembra 2007 patrí kaštieľ mestu, ktoré ho postupne obnovuje. V pripravovanom zámere na internetovej stránke mesta Malacky informujú, že v kaštieli obnovia okrem strechy, komínov, fasády aj okná a dvere a upravia aj nádvorie. V kaštieli obnovujú aj spoločenské priestory, v budúcnosti tam bude aj sobášna sieň.

 

Na kaštieľ dostalo mesto v minulom roku od ministerstva kultúry dotáciu 50-tisíc eur, tento rok dostali ďalších 20-tisíc eur. “Mesto Malacky každoročne vyčleňuje určitú sumu vo vlastnom rozpočte na obnovu kaštieľa, tento rok to je takmer 300-tisíc eur,” pripomenula hovorkyňa.

 

Malacký kaštieľ bol počas štyroch storočí svojej existencie sídlom urodzeného rodu, františkánskym internátom, vojenským skladom, socialistickou nemocnicou i príbytkom pre bezdomovcov. Radikálna prestavba kaštieľa bola do začiatku 19. storočia, keď sa mení pôvodná architektonicko-výtvarná podoba fasád i interiéru v intenciách klasicistických princípov. Barokovú záhradu vystriedal pre klasicizmus charakteristický anglický park. Podľa údajov z historických dokumentov bol zámocký kaštieľ s parkom obklopený kamenným múrom. Po celom štvorcovom obvode sa nachádzajú dve nadzemné podlažia a podzemný priestor pod západným krídlom. Po úpravách v klasicistickom slohu a iných zásahoch dostal kaštieľ dnešnú podobu. Z pôvodnej fasády kaštieľa tu zostal ohradený balkón nad hlavným vchodom a vzácne francúzske komíny na streche.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články