Majstri pytlikári v múzeu národných rád

Myjavskí pytlikári, zdroj: muzeum.sk

Jedinečné remeslo pytlikárov predstaví od štvrtka 20. júna Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Slovenských národných rád. Výstavu Myjavskí pytlikári pripravilo múzeum sídliace na Štúrovej 2 v Myjave pri príležitosti 180. rokov od schválenia artikul Pytlikárskeho cechu na Myjave. Návštevníkom podá obraz o histórií a tradícií Pytlikárskeho cechu, ktorý bol najvýznamnejším a najprosperujúcejším cechom na Myjave. “V 1. polovici 19. storočia dosiahol takú ekonomickú silu ako máloktorý cech na Slovensku. Myjavskí pytlikári boli jedineční, nemali obdobu v žiadnej inej časti monarchie,” informovalo agentúru SITA SNM.
Cieľom výstavy Myjavskí pytlikári, je “priblížiť nielen vývoj cechu či spolkov, ale poukázať na tradičnosť a jedinečnosť výroby pytlikárskeho plátenka. Zároveň zachytiť silu tradície pytlikárstva, ktorá prežila aj vtedy, keď sa plátenko nevyrábalo, ale jeho odkaz v myjavskom ľude prežíval ďalej”, informovalo ďalej múzeum.
Vernisáž sa uskutoční pri príležitosti 54. ročníka Medzinárodného folklórneho festivalu Myjava 2013 vo štvrtok 20. júna o 15:30 vo výstavných priestoroch Slovenského národného múzea – Múzea Slovenských národných rád v Myjave. Výstava bude sprístupnená do 31. augusta. Múzeum je počas júna, júla a augusta otvorené denne okrem nedele od 8:00 do 16:00, pričom posledný vstup je o 15:00. Do múzea je každú prvú nedeľu v mesiaci bezplatný vstup. Viac informácií možno nájsť na webstránke národného múzea – http://www.snm.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene oslávi 60 rokov

BRATISLAVA 7. júna (SITA) – Šesťdesiat rokov od otvorenia prvej expozície Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene pripomenie verejnosti od stredy výstava Zvolenskí zberatelia vystavujú. Ako agentúru SITA informovala Mária Šorecová z Lesníckeho a drevárskeho múzea, výstavu slávnostne otvoria v stredu o 16:00 a až do 18. júla ponúknu svojim návštevníkom zbierky rôznych predmetov. V sídle múzea na Námestí SNP 31 vo Zvolene predstaví výber z viac ako 50 kolekcií 34 zvolenských zberateľov. Chýbať nebudú známky, nálepky zo zápaliek, pohľadnice, no ani medaily, odznaky, telefónne karty, kalendáre, papierové vreckovky, etikety či obaly z potravín. Medzi zaujímavosťami by mali byť aj miniatúrne knihy, kuchárky, náprstky, či pivné suveníry. Výstava bude otvorená denne od utorka do piatka a v nedeľu od 9:00 do 17:00.