Ľudia sa môžu vyjadriť k využitiu priestoru pri hradbách

Obrázok k článku

Obyvatelia Trnavy sa môžu vyjadriť k plánovanému využitiu priestoru na vnútornej strane severných hradieb medzi ulicami Hornopotočná a Jerichova. Radnica tu chce vytvoriť spoločensko-oddychový priestor, ktorý by bol vhodný na organizovanie kultúrnych akcií pod holým nebom. Momentálne je tento priestor uzavretý a nevyužitý.

 

Severný úsek hradieb len nedávno zrekonštruovali za viac ako 450-tisíc eur. Na hradbách pribudlo zábradlie, ktoré umožní návštevníkom prechádzku po ich korune. Podľa existujúcej štúdie má byť v nevyužívanom priestore medzi Hornopotočnou a Jerichovou ulicou vysadená zeleň, ráta sa tam s okrasnou aj pitnou fontánou, lavičkami, chodníkom a priestorom pre kultúrne vystúpenia. Trnava podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča plánuje na tento projekt použiť vybavenie z kvalitných materiálov, ktoré by odolávalo vandalom aj počasiu. Ráta sa aj s uzamykaním novovzniknutého areálu na noc. Mestský úrad v Trnave pripravuje vypracovanie projektovej dokumentácie, ktorá bude vychádzať z overovacej štúdie. Rozpočet mesta v tomto roku s realizáciou neráta, podľa Tomašoviča by sa mohla dostať do rozpočtu na rok 2016. Štúdia ráta aj s využitím územia z vonkajšej strany severných hradieb z Rybníkovej ulice, kde má byť vysadený park s vodnou plochou.

 

Trnavské hradby patria medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Aj keď ich väčšia časť je v dobrom stave, severný úsek sa donedávna rozpadával. Opevnenie mesta malo tvar obdĺžnika a lemovalo plochu s rozmermi 800 x 700 metrov. Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35 štvorpodlažnými vežami. Trnava dlhodobo investuje nemalé peniaze do záchrany a údržby hradieb, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články