LIPTOV: V parku vyrastie 30 modelov slovenských kultúrnych pamiatok

Obrázok k článku

V obci Liptovský Ján za hotelom Ďumbier v blízkosti kúpaliska a lyžiarskej zjazdovky vznikne nová turistická atrakcia. Spestrí pobyt turistov v Jánskej doline a zatraktívni lokalitu. Vybuduje ju košické občianske združenie Mini Slovensko – areál slovenských kultúrnych pamiatok. „Nami vybratá lokalita má troch vlastníkov, s ktorými rokujeme o dlhodobom prenájme. V súčasnosti máme podpísané nájomné zmluvy na desať rokov s dvoma,“ uviedol pre agentúru SITA predseda združenia Kamil Fischer.


Na Liptovský Ján upriamila ich pozornosť riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. „Stretli sme sa s predstaviteľmi združenia, nakoľko lokalita Liptova bola pre nich zaujímavá. Som rada, že Liptov zvíťazil, rozvoju cestovného ruchu to pomôže,“ dodáva Bartková. Atrakciu víta aj starosta obce Juraj Filo. „Budeme sa snažiť udržať projekt práve v Jáne, pretože i toto prispeje k zvýšeniu návštevnosti obce. Obec pomôže s infraštruktúrou, riešime pripojenie na vodu,“ dodáva Filo.


Na doteraz nevyužívanej ploche 0,8 hektára vyrastie park Mini Slovensko s 30 modelmi slovenských kultúrnych pamiatok v mierke 1:25. Jeho súčasťou bude aj modelová záhradná železnica v tej istej mierke. Predstavovať bude časť trate Červená Skala – Margecany s jej unikátnymi technickými pamiatkami. Modely, ktorých hmotnosť je od 30 do 600 kg, osadia do terénu na zemných skrutkách bez trvalých betónových základov. Otvorenie je naplánované na 1. júna – Deň detí. Prácu by tu malo nájsť osem ľudí z regiónu. Vybudovanie parku si podľa projektu vyžiada 50 tisíc eur, pričom ročnú prevádzku odhaduje združenie na 85 tisíc eur. Hodnota modelov predstavuje 90 tisíc eur. Tvorcovia strávili nad jednotlivými zmenšeninami 240 až 1800 hodín.

 

foto: Reuters

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články