Lilehamer

Obnova.sk Fotografia

Každý koho sa opýtate na mestečko Lilehamer Vám odpovie, že sa tu konali zimne olympijské hry. No malo ľudí vie čo sa v tomto malom mestečku nachádza okrem múzea ktoré bolo otvorene po Olympijských hrach, nachádza sa tu jedno z najkrajších nórskych skanzenov. Skanzen sa rozostiera na 2km2. Na začiatku skanzenu je malá budova s hlavnou expozíciou ku ktorej sa dostaneme v závere. Vstupne v tomto skanzene je okolo 50 nórskych korún, šikovný sa dostanú aj zadarmo a ani si neuvedomia, že všetky skanzeny žijú aj z vybraného vstupného, ktoré používajú na udržiavanie skanzenu pre ďalšie generácie.

Obnova.sk Fotografia

Tu sa nachádza niekoľko desiatok hospodárskych ale aj obytných domov vybavených dobovým nábytkom a je tu vidieť stála výstavba domov a aké boli typy domov v tejto oblasti. Taktiež sú tu domove usadlosti umiestnene v časovej hierarchií a tak si môžete pozrieť domy z rôznych obdoby od replík z 12str. až po 19.str.

Obnova.sk Fotografia

Dá sa vidieť nielen dobový interiér ale aj expozície cez turistickú sezónu zamestnávajú remeselníkov na plný úväzok. Dá sa vidieť aj dobová remeselná výroba. Skanzen sa v terajšej dobe mení a stále sa dostavujú nove časti a nove prístavby ako aj stavby. Týmto sa vytvára nová zástavba malého mestečka s parnou lokomotívou ktorá nieje síce v prevádzke ako u nás ale tiež ma dostatočnú pozornosť.

Obnova.sk Fotografia

To bola jediná radostná vec ktorú sme spomenuli nasej lektorke že na Slovensku takéto vlaky v skanzenoch jazdia. Boli moc prekvapený a mi hrdý. Čo nás zaskočilo pri vstupe do expozície vo vnútri múzea bol to nielen obchod so suvenírami ale aj knižnica a informačne centrum s internetom a reštauráciou. Expozícia zameraná na remesla bola rozdelená do funkčných kóji v ktorých sa vyrábalo v tomto zimnom obdoby . Je tu predstavených 25 remesiel a z toho štyri boli nám ukazovane. No najväčšou zaujímavosťou bola doplnková výstava so spoluprácou deti ktoré mali na zreteli 21- storočie. Tu ukázali ako to môže vypadať keď nedáme pozor na ekológiu a znečisťovanie prírody.

Obnova.sk Fotografia

Vo vnútri budovy v kójach aj v tejto časti sa nachádza príjemná a pre človeka veľmi pútava hudba ktorá bola vybraná pre každú expozíciu a mal som pocit že sme v múzeu pedantnosti dokonca aj lektori sa tu na vás usmievali čo je pre nás skoro neuveriteľné.

Obnova.sk Fotografia

No to len preto že nie som Nor a tak sme sa s úžasom a s úsmevom na tvári rozlúčili a povedal som si hádam sa im raz aj vyrovnáme.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Senec otvorilo svoje prvé múzeum

V historickom Tureckom dome otvorili prvé Mestské múzeum v Senci. Náklady dvojročného projektu dosiahli 83-tisíc eur. Stála výstava sa skladá z troch častí – prírodovednej expozície, archeologickej a historickej expozície, ktorá mapuje históriu Senca a ľudstva na tomto území od doby kamennej až po novovek. Múzeum je otvorené od utorka do soboty. Otváracie hodiny múzea nájdu záujemcovia aj na internetovej stránke mesta www.senec.sk.