Kultúrne centrum KSK pripravilo výstavu o Železnej ceste

Kultúrne centrum (KC) Košického samosprávneho kraja (KSK) pozýva záujemcov o fotografiu ale aj o kultúrne a historické pamätihodnosti a prírodné krásy regiónu na výstavu z Medzinárodného plenéra pre neprofesionálnych fotografov na historickej Železnej ceste. Vernisáž sa uskutoční 19. januára 2011 o 16:30 v Galérii na Strojárenskej ulici 3 v Košiciach. Medzi navštívenými miestami historickej Železnej cesty boli obce Jasov, Vyšný a Nižný Medzev, kúpele Štós a Smolník.

Ako informovala pracovníčka kultúrneho centra Helga Tomondyová, výstava ponúka viac ako 60 čiernobielych i farebných fotografií od 18 autorov z Košíc, Jasova, Krosna a Užhorodu. Tematicky sa viažu na okolitú prírodu a pamiatky, ktoré účastníci navštívili v priebehu troch dní. Bola medzi nimi Národná kultúrna pamiatka Hámor v Medzeve, kde obdivovali majstrovskú prácu kováča, ktorý predviedol ukážku výroby záhradného náradia. Nechýbala ani prehliadka Jasovskej jaskyne a výstup na Jasovskú skalu, odkiaľ sa naskytol nádherný výhľad na široké okolie. Jasovský kláštor patriaci rádu premonštrátov zaujal fotografov nádhernou barokovou výzdobou kostola, francúzskou záhradou a bohatstvom knižničného fondu. Súčasťou programu bola aj návšteva Múzea kinematografie rodiny Schusterovej v Medzeve.


Pre záujemcov sa po slávnostnom otvorení výstavy bude konať workshop, na ktorom budú premietnuté multimediálne prezentácie účastníkov plenéra. Tie poskytnú širší pohľad na historickú Železnú cestu. Výstava fotografií je výstižným zachytením udalostí, okamihov a pamiatok navštívených miest na historickej Železnej ceste. Neskôr ju budú mať možnosť vidieť obyvatelia Jasova a Medzeva, ale aj iných miest a obcí košického kraja.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Krajské osvetové stredisko Košice zriadilo galériu

Galériu otvoria v piatok, 28. januára, o 16:30 vernisážou fotografií z prvého medzinárodného krajinárskeho plenéra fotografov – Sivec 2004
KOŠICE 23. januára (SITA) – Novú galériu poskytujúcu priestor predovšetkým amatérskym umelcom otvorí vo svojich priestoroch na Hviezdoslavovej ulici v Košiciach Krajské osvetové stredisko (KOS), ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK). Ako ďalej informovala agentúru SITA riaditeľka KOS Eleonóra Kovalčíková, nové výstavné priestory otvoria v piatok, 28. januára, o 16:30 vernisážou fotografií z prvého medzinárodného krajinárskeho plenéra fotografov – Sivec 2004, ktorý organizoval KOS.

Martinská fotografia 2005

Kultúrne centrum Martin pre Vás pripravilo ďalšie podujatie, ktoré sa oplatí vidieť.
V Kultúrnom centre na P.O.Hviezdoslava č. 5, Martin bude výstava fotografií členov Fotoklubu Karola Plicku, ktorý pracuje pri KC. Po roku Vám ponúkajú prezentáciu svojej práce.

České centrum v Košiciach otvorilo výstavu o hradoch a zámkoch

V Českom centre v Košiciach na Rázusovej ulici otvorili v utorok 11. januára 2011 výstavu Česká republika – rozprávková krajina hradov a zámkov. Ako informovala pracovníčka centra Petra Jungmanová, výstava predstavuje najznámejšie české hrady a zámky a doplnená je o fotografickú výstavu českých pamiatok zapísaných do zoznamu UNESCO. Výstava potrvá do 18. februára.