Kuba sprístupnila dokumenty o živote slávneho spisovateľa

HAVANA 27. mája 2003 (SITA/Reuters) – Bazén, v ktorom sa kúpala nahá Ava Gardnerová a prázdne fľaše od rumu, ginu či whisky ostali na tom mieste, kde ich položil Ernest Hemingway. Rovnako antilopie hlavy z afrických safari, 9000 kníh a písací stroj sú na svojom mieste aj 43 rokov potom, ako odišiel zo svojho milovaného kubánskeho domu zanechajúc po sebe listy, fotografie, manuskripty a odevy. Na stene v kúpeľni si zaznamenával každý deň, svoju váhu a krvný tlak. Od čias, kedy sa mu začalo kvôli cukrovke, vysokému tlaku a cirhóze zhoršovať zdravie. Svetoznámy spisovateľ Ernest Hemingway žil vo Finca Vigia, na 9-akrovom pozemku na východ od Havany, od roku 1940 do roku 1960. Tam hostil svojich priateľov, ako boli Ava Gardnerová, Gary Cooper či Igrid Bergmanová. Dnes je z jeho domu múzeum, ktoré ponúka pohľad na jeho osobnosť a životný štýl.

V posledných rokoch vzrastajúce množstvo Američanov cestovalo na Kubu, aby navštívili dom, v ktorom napísal svojho Starca a more, knihu, ktorá získala Pulitzerovu aj Nobelovu cenu za literatúru. “Američania boli vždy fascinovaní Hemingwayom, ktorého pokladali za milovníka žien a života, pijana, vášnivého rybára a poľovníka,” hovorí jeho neter Hilary Hemingwayová.

Prekonajúc štyri desaťročia studenej vojny s USA, Kuba otvorila minulý rok jeho dom a dokumenty pre amerických odborníkov na reštaurovanie. Turisti smú nahliadnuť do múzea len cez okno. “Úžasné na Finca Vigia je to, že je v tom istom stave, v akom bola v čase, keď odišiel,” hovorí Hilary, dcéra jeho mladšieho brata Leicestra a autora knihy Hemingway na Kube. Kópie dokumentov umiestnia na mikročipy a uložia v knižnici Johna F. Kennedyho v Bostone.

(SITA, hd;kh), 0269

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články