Krvavé dejiny na hrade aj tento rok

Obrázok k článku

Divadelné predstavenie na Kežmarskom hrade – Krvavé dejiny, bude aj tento rok súčasťou festivalu Európske ľudové remeslá v Kežmarku. V poradí trináste nočné divadelné predstavenie má názov Aj zradcom sa odpúšťa a pripravené bolo na motívy rovnomenného románu kežmarskej spisovateľky Nory Baráthovej. V priestoroch hradu si ho návštevníci budú môcť vychutnať vo večerných hodinách v dňoch od 9. do 11. júla.

 

„Krvavé dejiny budú tento rok inšpirované príbehom Martina Dévaya a Márie, vdovy po Jakubovi Krayovi. Na pozadí historických udalostí začiatku 18. storočia sa rozohráva príbeh lásky. Martin Dévay Máriu kedysi miloval, ale vybrala si druhého, toho však popravili, a tak pokračovaniu dávneho príbehu nič nebráni,“ opísal príbeh Marcel Hanáček, režisér, scenárista a vedúci experimentálneho divadla exTEATRO z Ľubice, ktoré už niekoľko rokov pripravuje nočné predstavenia na Kežmarskom hrade. Návštevníci sa tento rok podľa jeho slov môžu stať súčasťou príbehu lásky a pripomenúť si aj tú svoju.

 

„Aj zradcom sa odpúšťa je zaujímavý historický román Nory Baráthovej, ktorý hľadá odpovede, ale prináša aj stále nové otázky a inšpirácie,“ uviedol ďalej Hanáček. Podľa neho ide o jeden z menej známych ale veľmi pôsobivých príbehov kežmarskej histórie priamo v expozíciách hradu. „Čaro okamihu umocňuje tma letného podtatranského večera, tmavý hrad, historické interiéry, dobové kostýmy i hudba,“ dodal.

 

Do hradu sa bude na divadelné predstavenie vstupovať maximálne v 50-členných skupinách od 20:00, a to každých 15 minút. Podľa riaditeľky Múzea v Kežmarku Eriky Cintulovej sa bude hrať do neskorých večerných až skorých ranných hodín, hrad bude žiť celú noc. „Tým, ktorí sú z Kežmarku a okolia, odporúčame prísť na predstavenie vo štvrtok 9. júla, vyhnú sa tak čakaniu v dlhom rade a vypredaným termínom počas festivalu Európske ľudové remeslá,“ upozornila Cintulová. Predstavenie trvá 80 minút a je určené len dospelým divákom, je nevhodné pre deti a mládež do 15 rokov.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Festival remesiel v Kežmarku

Viac ako 50 druhov remesiel a vyše 200 remeselníkov sa v dňoch 10. až 12. júla 2009 predstaví na 19. ročníku podujatia Európske ľudové remeslo. Remeselnícky areál v centre Kežmarku na Hlavnom a Hradnom námestí bude pre návštevníkov otvorený od piatka.