Kremnica Gold otvorila v Andrej štôlni banské múzeum

7. augusta 2008 – Spoločnosť Kremnica Gold, ktorá plánuje obnoviť ťažbu zlata v Kremnici, otvorila dnes v priestoroch bývalej prieskumnej Andrej štôlne v lokalite Šturec nad Kremnicou banské múzeum. V prvej etape je zatiaľ sprístupnených 610 metrov horizontálnych banských diel – časť hlavnej chodby a úvodné metre piatich prekopov. V nich sú vystavené exponáty približujúce kremnické baníctvo od 17. po 20. storočie. Prehliadka trvá zhruba hodinu a pol. „Postupne chceme návštevníkom predstaviť vývoj techniky prepravy rudy v bani, svietidlá, náradie baníkov a sprístupniť aj miesta pre fyzicky zdatnejších turistov,“ povedal Dušan Roob z Kremnice Gold, iniciátor zriadenia múzea. Andrej štôlňa z roku 1982 je podľa neho jediné dobre zachované banské dielo v Kremnici, ktoré na banské múzeum vyhovuje po technickej stránke aj z hľadiska bezpečnosti návštevníkov. „Výnimočná je tým, že pri jej razení sa baníkom podarilo preraziť niekoľko banských diel z 19. a dokonca aj zo 16. storočia, ako napríklad šachty Roth či Klinger,“ dodal Roob.

Riaditeľ firmy Kremnica Gold Boris Bartalský uviedol, že podnetom na zriadenie múzea bola požiadavka občanov a návštevníkov Kremnice. Toto mesto totiž napriek svojej bohatej baníckej histórii doteraz žiadne takéto múzeum nemalo. Myšlienky obnoviť ťažbu zlata v lokalite Šturec sa spoločnosť Kremnica Gold stále nevzdáva, hoci na pôvodný projekt nezískala potrebné povolenia a hoci Kremničania aj vedenie mesta sú proti tomu. Firma podľa Bartalského pripravuje nový projekt ťažby. „Je tu overených 30 ton zlata z toho vyťažiteľných 20 ton. Som presvedčený, že v budúcnosti sa k ťažbe pristúpi,“ povedal Bartalský. Ťažba zlata v podzemných baniach sa v Kremnici skončila v roku 1970, povrchová ťažba v roku 1992.

Podľa prednostu kremnického mestského úradu Igora Kríža vedenie mesta aj obyvatelia zriadenie banského múzea vítajú, lebo ide o propagáciu histórie Kremnice a príspevok k rozvoju cestovného ruchu, na ktorom chce mesto postaviť svoj rozvoj. Ich odmietavý postoj k zámeru obnoviť ťažbu zlata v Kremnici sa však nemení.

Do prvej etapy banského múzea investovala Kremnica Gold zhruba 500-tisíc korún (16 597 €). V auguste bude múzeum v skúšobnej prevádzke so vstupmi menších skupiniek turistov, než je povolené. Riadna prevádzka by sa mala začať v septembri.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SBM – Zlato a zlatokopi

(do 15. septembra)
V piatok 28. mája sa v priestoroch Informačného centra Geopark konala vernisáž výstavy Zlato a zlatokopi. Zaujímavá výstava, ktorú pripravili Slovenské banské múzeum a Slovenská asociácia zlatokopov prezentuje množstvo zaujímavých fotografií z rôznych zlatokopeckých podujatí.

Postihne Kremnicu osud krajín tretieho sveta?

16.12.2005 | Changenet.sk | Barbora Glocková, Luboš Kürthy
V novembri sa konali stretnutia záujmových skupín a občianskych združení mesta Kremnica so zástupcami kanadskej spoločnosti Tournigan Gold na všeobecnej prezentácii o ich pripravovanej povrchovej ťažbe zlata v oblasti Šturec. Okrem mnohých sporných problémov bezprostredne sa týkajúcich života v Kremnici, ktoré vychádzali na povrch pri diskusii so zástupcami potenciálneho kanadského investora, bola prekvapujúca ich neinformovanosť, neznalosť miestnych pomerov a ignorovanie budúcich plánov mesta.

Kultúrne akcie s prívlastkom ”Trojkráľový”

“TROJKRÁĽOVÁ VEČERNÁ PREHLIADKA” – netradičná prehliadka kaštieľa obohatená o zvyky a tradície vianočného obdobia šľachty ale aj služobníctva s hudobnými ukážkami v letohrádku Dardanely.
Kaštieľ v Markušovciach pripravil ďalšiu, už tradičnú večernú prehliadku, ktorá sa každoročne koná tesne po Novom roku. Aj počas najbližšej netradičnej večernej prehliadky Vás prevedú tajomnými zákutiami kaštieľa a letohrádku Dardanely odetými do šera sviečok a neopakovateľnej vianočnej výzdoby. Zoznámia Vás so zvykmi a tradíciami šľachty a služobníctva, ktoré sa uchovávajú dodnes, aj také, na ktoré sa už dávno zabudlo. Prehliadku tradične ukončí krátky koncert na dobrú noc v koncertnej sále letohrádku Dardanely, počas ktorého zaznejú tie najkrajšie melódie vianočných kolied.

Niekoľko poznámok k projektu ťažby zlata v Kremnici

27.12.2005 | Changenet.sk | Zuzana Balážová |
Koncom roka prebehla séria diskusií s občanmi Kremnice a okolitých obcí, na ktorých firmy Kremnica Gold a jej materská – kanadská spoločnosť Tournigan Gold predstavovali svoj zámer, obnoviť ťažbu zlata v Kremnici. V prvom momente si každý z nás predstavil ťažbu, na akú sme boli zvyknutí z minulosti, v miere, ktorú toto územie unesie. Viacerí sa iste potešili, že vzniknú nové pracovné miesta. Skúsme si však čísla uvádzané v popise projektu predstaviť.