Krásna Hôrka: Dolný a stredný hrad by mohol byť prístupný zhruba o rok

Obrázok k článku, FOTO: KSK

Práce na obnove požiarom zničeného hradu Krásna Hôrka pokračujú podľa harmonogramu a v súlade so všetkými legislatívnymi normami. “Pokiaľ nič vážne nenaruší doterajší postup prác, sú reálne predpoklady, že by sme zhruba o rok mohli sprístupniť dolný a stredný hrad,” povedal pre agentúru SITA generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Rastislav Púdelka. O priebehu prác informoval aj ministra kultúry Mareka Maďariča, za účasti ktorého sa dnes na hrade konal kontrolný deň. Od požiaru dnes uplynulo sto dní. Púdelka dodal, že na odporúčanie pamiatkarov, ktorí z historických zdrojov zistili, že dolný a stredný hrad nemal pôvodne drevenú šindľovú strechu, použijú na jeho zastrešenie tzv. viedenskú škridlicu. Púdelka ďalej informoval, že v súčasnosti sa robia sondy a odborné statické posudky na hornom gotickom hrade, ktorý bol vážne poškodený. Až na základe týchto posudkov a vyjadrení pamiatkarov sa rozhodne o postupe jeho obnovy.
Podľa prvotných odhadov požiar spôsobil na hrade škody za približne osem miliónov eur. Ako uviedol Púdelka, dnes je jasné, že obnova bude stáť podstatne viac. „Prvotný odhad poisťovne 8 miliónov eur je nereálny. V súčasnosti ešte technická univerzita robí na statických posudkoch. Koncom mesiaca budeme mať hotový náš odborný posudok vrátane nákladov potrebných na obnovu a na základe toho budeme rokovať s poisťovňou,“ uviedol Púdelka.

Obrázok k článku

Hrad Krásna Hôrka vážne poškodil požiar 10. marca tohto roku. Od horiacej trávy a krovín na hradnom vrchu sa vznietili drevené šindľové strechy a krov. Všetky ľahli popolom. Požiar najviac poškodil hornú časť – tzv. gotický hrad, kde zhorela nielen strecha a exponáty, ale boli vážne poškodené aj klenby a múry.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. SNM: Na obnovu Krásnej Hôrky

    SNM: Na obnovu Krásnej Hôrky prispeje benefičný koncert
    Vystúpenie iniciovalo Lotz Trio. Členov tejto formácie viaže s hradom Krásna Hôrka dlhšia spoločná história vďaka jedinečným basetovým rohom, ktoré objavili na tomto hrade.
    BRATISLAVA 17. júna (SITA) – Benefičný koncert súboru basetových rohov Lotz Trio zaznie v utorok o 19:00 v Hudobnej sieni Bratislavského hradu. Slovenské národné múzeum – Historické múzeum a Spoločnosť Theodora Lotza ho organizujú na podporu obnovy hradu Krásna Hôrka, ktorý začiatkom marca zničil požiar. Vystúpenie iniciovalo Lotz Trio. Členov tejto formácie viaže s hradom Krásna Hôrka dlhšia spoločná história vďaka jedinečným basetovým rohom, ktoré objavili na tomto hrade.
    Trojica basetových rohov z Krásnej Hôrky je svetovým unikátom. Pochádza z dielne Theodora Lotza (1746 – 1792), ktorého nástroje sa používali pri premiérach diel skladateľského génia Wolfganga Amadea Mozarta. Počas koncertu budú môcť diváci nahliadnuť do príbehu ich objavenia, tajomstva unikátnosti a hudobného uplatnenia a zároveň si vypočuť pôvodnú hudbu pre tri basetové rohy W. A. Mozarta a jeho súčasníkov. Lotz trio ju uvádza na kópiách týchto hudobných
    SNM – Historické múzeum ponúka návštevníkom koncertu mimoriadnu príležitosť navštíviť aj prebiehajúcu výstavu Krásna Hôrka na Bratislavskom hrade v cene vstupenky na benefičné podujatie, kde okrem iného je možné vidieť aj originálne Lotzove basetové rohy. Návštevníci si môžu výstavu pozrieť pred začatím koncertu od 18:00 do 19:00 na treťom poschodí Bratislavského hradu.
    Cena vstupenky je päť eur a bude príspevkom na obnovu požiarom zničeného hradu Krásna Hôrka. Celá suma vstupného ako aj ďalšie dobrovoľné prostriedky, vyzbierané počas tohto podujatia, poputujú priamo na účet verejnej zbierky na obnovu hradu Krásna Hôrka, vyhlásenej Slovenským národným múzeom. Všetci účinkujúci vystúpia bez nároku na honorár.
    Ničivý požiar vypukol na hrade Krásna Hôrka 10. marca tohto roka. Oheň zničil všetky strechy, mimoriadne vysoké teploty vážne poškodili časti múrov, zničená bola aj časť expozície otvorenej v roku 2011 na hornom hrade. V čase požiaru sa na hrade nachádzalo 4 725 kusov zbierkových predmetov. Najviac poškodených a zničených predmetov bolo v gotickom hrade, renesančnej prístavbe a mučiarni, osem zbierkových predmetov sa zničilo v kongregačnej sieni, kde sa zrútil strop. Hrad Krásna Hôrka sa prvýkrát spomína v 14. storočí a do ničivého marcového požiaru patril k najzachovalejším šľachtickým sídlam. Posledný dedič Dionýz Andrássy sústredil na hrade rodové zbierky, ktoré už v roku 1875 príležitostne sprístupnil verejnosti.
    Vzniknutá škoda na národnej kultúrnej pamiatke Krásna Hôrka je z tohto dôvodu podľa SNM nenahraditeľná. Múzeum preto na obnovu hradu zriadilo verejnú zbierku. Na špeciálny účet zbierky s číslom: 7000443743/8180 sa dá prispieť do 13. marca 2013. Účet je zriadený v štátnej pokladnici a je bez poplatkov, teda všetky financie budú použité iba v prospech Krásnej Hôrky. V polovici mája bolo na účte zbierky približne 74-tisíc eur.

Comments are closed.