Krajské osvetové stredisko Košice zriadilo galériu

Galériu otvoria v piatok, 28. januára, o 16:30 vernisážou fotografií z prvého medzinárodného krajinárskeho plenéra fotografov – Sivec 2004
KOŠICE 23. januára (SITA) – Novú galériu poskytujúcu priestor predovšetkým amatérskym umelcom otvorí vo svojich priestoroch na Hviezdoslavovej ulici v Košiciach Krajské osvetové stredisko (KOS), ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK). Ako ďalej informovala agentúru SITA riaditeľka KOS Eleonóra Kovalčíková, nové výstavné priestory otvoria v piatok, 28. januára, o 16:30 vernisážou fotografií z prvého medzinárodného krajinárskeho plenéra fotografov – Sivec 2004, ktorý organizoval KOS.
“Môj dlhoročný sen – starať sa o galériu – sa mi splnil. KOS spolupracuje s Borsod-Abaúj-Zemplénskou župou v Maďarsku, Podkarpatským vojvodstvom v Poľsku a župou Satu Mare v Rumunsku. Mám veľkú radosť, že nastal čas, keď môžeme opätovať výstavy v Galérii KOS,” uviedla Kovalčíková.

Prvá výstava v galérii odštartuje maratón zaujímavých akcií, priaznivci umenia pozorujúceho svet cez hľadáčik objektívu či odrážajúceho šikovnosť rúk a fantáziu výtvarníkov si prídu každý mesiac na svoje, poznamenala riaditeľka KOS.

Podľa slov Kovalčíkovej, na piatkovej vernisáži poteší zrak návštevníkov množstvo nádherných fotografií z plenéra zameraného na fotografovanie krajiny, na ktorom sa na sklonku roka 2004 zúčastnilo vyše dvadsať tvorivých fotografov. Okrem autorov z KSK i dvaja účastníci z Poľska a štyria z Maďarska. Vychutnali si program pozostávajúci z práce v teréne pod vedením lektora Miloslava Šebeja, pedagóga zo Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach. Oživením bola nesporne účasť Pavla Máru, pedagóga z Pražskej FAMU, ktorý prezentoval okrem svojej tvorby aj profily osobností zo sveta fotografického umenia.

Nová Galéria KOS bude slúžiť najmä na prezentáciu tvorby zahraničných autorov z družobných krajov a vyspelejších neprofesionálnych umelcov – fotografov a výtvarníkov z Košického kraja, uviedol metodik KOS pre neprofesionálnu výtvarnú tvorbu, fotografiu, diafoto a tradičnú ľudovú kultúru Andrej Gore.

(SITA, ič;fa), 200501230244

© 2005, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenskí výtvarníci vystavujú na Morave

24. februára 2005 (SITA) – Výstavu Stretnutie – Setkání sprístupnili verejnosti vo foyeri Klubu kultury v Uherskom Hradišti. Ako agentúru SITA informovala pracovníčka Trenčianskeho osvetového strediska Jaroslava Tichá, svoju tvorbu predstavuje tridsať výtvarníkov z oboch strán hraníc z regiónov Trenčín a Uherské Hradiště. Výstava je pestrá aj rôznorodosťou výtvarných techník zúčastnených autorov.

Ivan L. v kauze Triptych vinný

25. januára 2005 (SITA) – Senát Okresného súdu Bratislava 3 dnes uznal bývalého riaditeľa SIS Ivana L. za vinného z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze Triptych – Klaňanie troch kráľov.

Vývoj slovenskej typografie mapujú v Banskej Bystrici

22. februára 2005 (SITA) – Vývoj slovenskej typografie 20. storočia mapuje výstava, ktorú otvoria v stredu o 16:00 v Štátnej galérii v Banskej Bystrici. Výstava je prvou časťou rozsiahlejšieho projektu a zameriava sa najmä na výtvarnú typografiu od 20. až po 60. roky minulého storočia. Prezentované sú diela viac než 40 autorov, vrátane klasikov slovenskej moderny Martina Benku, Ľudovíta Fullu a Mikuláša Galandu.

Ľudové nástroje T. Kobličku v Galérii ÚĽUV

14. februára 2005 (SITA) – Jeden z najvšestrannejších výrobcov ľudových nástrojov na Slovensku Tibor Kobliček vystaví svoje diela od utorka v bratislavskej Galérii ÚĽUV. Ako pre SITA povedal kurátor výstavy Martin Mešša, Kobliček vie nástroje vyrobiť, zahrať i sprevádzať svoju hru spevom. Kobličkove umenie naživo si budú môcť návštevníci vypočuť na utorkovej vernisáži o 17:00.