Kraj získal na opravu Trenčianskeho hradu 2,5 mil. eur

Na Trenčianskom hrade zavládne čoskoro stavebný ruch. Jeho vlastníkovi sa podarilo po rokoch konečne získať významný grant. Vďaka príspevku 2,5 milióna eur od Európskej únie na dolnom hrade obnovia kasárne zo začiatku 15. storočia. Na rade je výberové konanie na zhotoviteľa a na jeseň by sa malo začať stavať. Trojpodlažné kasárne by mali byť hotové do dvoch rokov.

Trenčiansky samosprávny kraj sa ako vlastník hradu v minulých rokoch snažil získať tzv. nórske fondy na opravu južného opevnenia hradu. Neúspešne. Teraz sa podarilo získať eurofondy na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónu.


Po kasárňach ostali len dva múry. Jeden z nich je vo veľmi zlom stave a bolo by ho treba sanovať aj bez eurofondov. Avšak vďaka ním môžu kasárne obnoviť. Hovorkyňa kraja Vlasta Henčelová uviedla, že kasárne sa budú v čo najväčšej miere podobať tým pôvodným a pri rekonštrukcii budú používané klasické stavebné materiály.


Správcom hradu je Trenčianske múzeum, podľa jeho riaditeľky Kataríny Babičovej sa pôvodné plány nezachovali. Pomohla im však návšteva archívu v Budapešti, kde našli nákresy kasárni z 19. storočia. Mnoho múzeu prezradil aj nedávny archeologický prieskum. “V objekte kasárni vzniknú expozičné priestory. Bude tam aj reprezentatívna miestnosť, ktorá môže poslúžiť na komorné divadelné predstavenia alebo koncerty,” uviedla Babičová.


Pred siedmimi rokmi sa na Trenčianskom hrade zrútila západná hradba. Hrad museli vtedy zatvoriť a neskôr zvyšky hradby rozobrali horolezci. Babičová hovorí, že múru kasárni bezprostredný pád nehrozil, avšak sanáciu potreboval. Kamene padali aj z hospodárskej budovy na hornom hrade, objekt medzičasom už opravili, takže s rekonštrukciou kasárni už múzeum trápia len zvyšky západnej hradby. S pamiatkarmi budú musieť rozhodnúť, čo s nimi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Trenčianskom hrade našli nálezy z prelomu letopočtu

Nálezy z prelomu letopočtu našli archeológovia počas prieskumu na Trenčianskom hrade. Asi dva metre pod úrovňou terénu sa nachádzala keramika, črepiny, mlynské kamene, drobné bronzové predmety, ako sponky a prívesky. „Nálezy sa datujú do neskorej doby laténskej, okolo 50 rokov pred naším letopočtom až do prelomu letopočtu,“ povedal pre agentúru SITA Jaroslav Somr z Trenčianskeho múzea.