Krádeže obrazov – prierez

28. augusta 2004 (SITA/AFP) – Minulú nedeľu bol z múzea v nórskom Oslo ukradnutý obraz Edvarda Muncha Výkrik. Iný z jeho obrazov bol ukradnutý už v roku 1994 z Národnej galérie v Oslo, neskôr sa však našiel. Tu je stručný prehľad najznámejších krádeží obrazov od roku 1985.1985
27. novembra boli z múzea Marmottan v Paríži ukradnuté štyri obrazy francúzskeho impresionistu Claudea Moneta, dva od jeho súčasníka Pierre-Augustea Renoira, a jeden od Berthea Morisota. Spolu boli ocenené na 30 miliónov eur.

1988
20. mája boli v Amsterdame ukradnuté obrazy od Paula Cezanea, Vincenta Van Gogha a
jeden od dánskeho realistu Johana Bartholda Jongkinda. Spolu ich ocenili na 52 miliónov eur, obrazy však boli o pár dní vrátené.
13. decembra ukradli v múzeu Kroeller-Mueller v Holandsku tri obrazy Vincenta Van Gogha za 125 miliónov eur.

1989
30. januára ukradli dva obrazy z galérie Hauge od dánskych majstrov Rembranta a Jana Van
Goyena, našli sa však ešte v ten deň v Rotterdame.
4. mája ukradli desať obrazov v múzeu v Rio de Janeiro, z ktorých jeden namaľoval španielsky surrealista Salvador Dali, a jeden francúzsky majster Henri Matisse.
1. júna bolo ukradnuté dielo francúzskeho kubistu Georgesa Braquea Prístav Estaque z parížskeho centra Pompidou.
8. septembra ukradli šesť diel z múzea v Štokholme, z ktorých jedno namaľoval francúzsky impresionista Camille Pissaro a jeden Maurice Utrillo. O dva týždne boli vrátené
5. novembra sa stratilo 15 olejomalieb v hodnote 16 miliónov eur z domu vnučky Pabla Picassa Mariny Picasso vo francúzskom Cannes. Našli sa o štyri dni neskôr v tej istej oblasti.
29. decembra bolo ukradnutých osem diel v hodnote 11,5 milióna eur majstra Henriho Matissea z Matissovho múzea vo francúzskom Nice Vrátené boli o 12 dní.

1990
19. januára ukradli tri obrazy Pabla Picassa z francúzskeho Marseille
12. marca ukradli vo švajčiarsku obraz Van Gogha za 1,7 milióna eur. V ten istý deň ukradli zo súkromnej zbierky vo Francúzsku diela Mauricea de Vlamnicka, Utrilla, Bernarda Buffeta a Henriho de Toulouse-Lautreca.
19. marca bolo ukradnutých jedenásť diel za viac ako 100 miliónov eur vrátane diel od Rembrandta, Edgara Degasa, Edouarda Maneta a Jana Vermeera z Garden museum v americkom Bostone.

1991
14. apríla bolo z Van Goghovho múzea v Amsterdame ukradnutých dvadsať jeho diel. O pár hodín sa objavili v opustenom aute, tri z nich boli zničené.

1994
12. februára bol obraz Výkrik od Edvarda Muncha ukradnutý z Národného múzea v Oslo. Vrátený bol v máji.

1998
20. mája ukradli dva obrazy od Van Gogha a jeden od Cezannea z Rímskeho múzea moderného umenia. Objavili ich v júli v Ríme a Turíne.

1999
29. januára ukradli dve Rembrandtove diela a jedno od Giovanniho Belliniho zo súkromného múzea v Kodani. Našli sa nasledujúci august v jednej kodaňskej pivnici.
13. júla bol ukradnutý Rembrandtov obraz z francúzskeho mesta Draguignan

2000
1. januára bol z anglického Oxfordu ukradnutý obraz od Cezannea v hodnote 4,8 milióna eur.
22. decembra dve diela od Renoira a jedno do Rembrandta v hodnote 10 miliónov eur ukradli z Národného múzea v Štokholme.

2002
7. decembra zmizli z Van Goghovho múzea v Amsterdame dva obrazy v niekoľko miliónovej hodnote.

Najznámejšou však bola krádež Da Vinciho Mony Lisy z parížskeho Louvreu v roku 1911. Vrátená bola v decembri 1913.

(SITA, vb;by), 0031

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Ukradnuté obrazy ležali pri záchodoch

Britskí policajti objavili tri drahocenné obrazy, ktoré zmizli deň predtým z neďalekej Whitworth Art Gallery v severoanglickom Manchestri. „Nechceli sme tieto obrazy ukradnúť, ale upozorniť na to, ako sú zle zabezpečené.“ Britské múzeá postihla v posledných rokoch vlna krádeží. Ročná škoda sa pritom podľa denníka The Guardian pohybuje medzi 450 a 750 miliónov eur.

Odpovede

  1. Krádeže obrazov – prierez

    1366 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2007-03-02 18:37:40 harp, FRANCÚZSKO: Z bytu vnučky Pabla Picassa ukradli dva maliarove obrazyBRATISLAVA 28. februára (SITA/AP) – Z parížskeho bytu vnučky Pabla Picassa ukradli zlodeji v noci z pondelka na utorok minimálne dva maliarove obrazy – Maya s bábikou a Portrét Jacqueline v celkovej hodnote 1 7 miliardy korún. Dnes o tom informovala polícia. Neznámi páchatelia sa vlámali do bytu vnučky známeho španielskeho maliara. Riaditeľka Musée National Picasso v Paríži Anne Baldassari uviedla že z bytu Diany Widmaier-Picasso zmizlo až niekoľko malieb a kresieb. Bol to veľký záťah uviedla bez poskytnutia ďalších detailov. Polícia potvrdila zmiznutie len dvoch malieb. Na obraze Maya s bábikou je maliarova dcéra Maya Widmaier matka Widmaier-Picasso z bytu ktorej ukradli vzácne maľby.(SITA tw;pe) 2,00702E+11
    1366 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2007-03-03 09:53:07 freya, tanter dobre sme to vystihli ze?? :-O
    1366 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2007-03-03 11:15:18 Štvrtok 14.September 1995O okolnostiach krádeže oltárnych obrazov z Bojnického zámkuVzácne obrazy talianskeho majstra Narda di Cione záme ako Bojnický oltár ktoré sa majú po dlhých rokoch vrátiť z Prahy späť do Bojníc ukradli v noci z 27. na 28. augusta 1933. Páchateľov vypátrali po viac než roku a neskôr aj odsúdili. Obrazy síce našli ale bola to zároveň príležitosť aby vtedajšie úrady rozhodli že Bojnický oltár sa vydal na dlhú púť ktorá sa nakoniec skončila v pražskej národnej galérii.Krádež objavil kastelán keď sprevádzal návštevníkov po zámockej kaplnke. Chýbalo najväčších päť z desiatich obrazov oltára a okno nad hradnou priekopou bolo otvorené. Polícia ihneď začala pátranie po neznámych vlamačoch. V obežníku ktorý Prezídium Krajinského uradu v Bratislave poslalo všetkým policajným úradom a pohraničným staniciam stálo že ide o obrazy z pozostalosti grófa Pálfiho v majetku štátu. Ich cena bola odhadnutá na dva milióny Kčs. Vyšetrovanie viedol hlavný komisár politickej správy v Prievidzi Dr.Gejza Konka. Podozrivých bolo viac ale ani jedna stopa neviedla k objasneniu krádeže. Nepomohlo ani vypísanie odmeny 7500 Kčs ani plagáty s reprodukciami ukradnutých obrazov. Ďalší priebeh vyšetrovania ovplyvnila náhoda. Pri vyšetrovaní bežnej krádeže v Handlovej vyšetrovaný zlodej aby si naklonil žandárov prezradil meno svojho kumpána o ktorom vedel že bol spolupáchateľom krádeže v Bojnickom zámku. Od tej chvíle udalosti nadobudli rýchly spád. Najskôr zatkli Jozefa Ilešiča z Handlovej usvedčujúce dôkazy našli pri domovej prehliadke. Na základe jeho výpovede zatkli aj jeho spoločníkov stolára Rudolfa Wesserleho a hostinského Antona Bauera z z Nemeckého dnes Nitrianskeho Pravna. Podľa zachovanej výpovede plán sa zrodil začiatkom roku l933 pri rozhovore o hospodárskej kríze a vtedajšej nezamestnanosti. R.Wesserle prehodil aj poznámku o cenných obrazoch na Bojnickom zámku ktoré by sa dali v cudzine výhodne predať. Ukradnúť sa ich podujali J. Ilešič a A. Bauer. Zamiešali sa medzi návštevníkov zámku a nechali sa zamknúť v kaplnke. V noci päť obrazov vyrezali z oltára a povrazom ich spustili cez okno do hradnej priekopy. Najskôr ich zakopali v chotári obce Poluvsie. Potom R. Wesserle vyrobil pre ne špeciálny kufrík s dvojitým dnom. V ňom poslal A. Bauer obrazy do Zlína a ukryl ich i s kufrom u kachliara Karola Hekela. Tam ich žandári 24. septembra l934 našli. Celú záležitosť uzatvoril Krajský súd v Nitre. Všetkých troch páchateľov uznal vinnými. Antona Bauera a Jozefa Ilešiča odsúdil na tri roky väzenia a Rudolfa Wesserleho na štyri roky. Štátny referát pre ochranu pamiatok na Slovensku nechal potom odviesť aj zostávajúcich päť menších obrazov z Bojnického oltára do Bratislavy. Neskôr boli pod zámienkou ich reštaurovania prevezené do Prahy. Doteraz sú vystavené ako najcennejšie exponáty v kolekcii talianských trecentistov v Národnej galérii v Prahe.
    1366 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2007-03-03 11:16:46 harp, 19.6.2003Krádeže historických obrazov sa robia na objednávkuKristián SABOKošice – Prípad ktorý v médiách rezonoval začiatkom apríla keď sa neznámy páchateľ násilím vlámal do Kaplnky svätej Anny v Rudníku v okrese Košice-okolie stále nemá rozuzlenie. Pritom zlodej vtedy z útrob historickej budovy ukradol originál olejomaľby obrazu Panny Márie Šaštínskej pochádzajúci z roku 1742 a originál olejomaľby obrazu sv. Norberta z roku 1780.Diela boli osadené v oltároch kaplnky čo dlhoprstému absolútne nevadilo. Zarážajúce na celej veci je že si skutočnosť že niekto vybielil posvätné pútnické miesto nikto štyri dni nevšimol. Zrejme miesto na ktorom kaplnka stojí nachádzajúce sa v lesoch asi tri kilometre od obce zaručilo páchateľom anonymitu. Tí si odniesli historické diela za takmer pol milióna korún. Prípadu sa ujal vyšetrovateľ Okresného úradu justičnej polície Košice-okolie. Ani po takmer dvoch mesiacoch však niet po páchateľoch či ukradnutých veciach ani stopy. Veľa sa toho neudialo páchateľ je stále neznámy. Podobne sme neobjavili ani obrazy aj keď sa na prípade intenzívne pracuje. Boli vytýčené rôzne vyšetrovacie verzie tie sa však v takýchto prípadoch riešia len veľmi ťažko. Takéto veci sa robia zväčša na objednávku páchatelia môžu byť i z druhého konca Slovenska povedal nám riaditeľ Okresného úradu justičnej polície Košice-okolie JUDr. Ján Dráč.Ako sme sa dozvedeli problémy vyšetrovateľom robí aj skutočnosť že do kaplnky obklopenej zo všetkých strán lesmi veľa ľudí nechodilo. Bohoslužby sa tam konajú štyrikrát v roku v ostatnom období je prázdna. Polícia zatiaľ nemá ani podozrivých prípad bol síce zadokumentovaný ale zatiaľ sa nedarí pohnúť ďalej.Páchateľ sa do kaplnky vlámal po odstránení visiacich zámok na ochrannej mreži pri vchodových dverách a vnikol dovnútra. Okrem lupu ktorý si odniesol však poškodil aj viacero historických pamiatok ako aj zariadenie svätostánku drevené ornamenty na rámoch obrazov Boh stvoriteľ sv. Ondrej sv. Augustín a drevenú skrinku Bohostánok. Odcudzené a poškodené obrazy sa nachádzajú v zozname kultúrnych pamiatok ktoré sú zaregistrované na Pamiatkovom úrade v Košiciach. Polícia síce plánovala nasadiť na identifikáciu stôp aj služobného psa od úmyslu však upustila po značnom záujme ľudí z obce a rozptyle pachových stôp v okolí.Vlamač spôsobil rádu premonštrátov – Opátstvo Jasov škodu za 460 000 korún.
    1366 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2007-03-07 09:28:07 harp, Diskusie na temu kradeze obrazov:http://www.obnova.sk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1331

  2. Re: Krádeže obrazov – prierez
    Polícia našla ukradnuté obrazy Picassa a Portinariho

    Sao Paulo 9. januára (TASR) – Brazílska polícia našla dva obrazy Pabla Picassa a brazílskeho maliara Candida Portinariho, ktoré zlodeji minulý mesiac ukradli z Múzea umenia v Sao Paule. Dvoch mužov podozrivých z krádeže policajti zatkli, informovali dnes brazílske úrady.

    Odcudzené obrazy ležali nepoškodené a zabalené v igelite vo vnútri domu na predmestí Sao Paula. Políciu k nim doviedol jeden z podozrivých.
    Nájdené olejomaľby ukázala polícia na tlačovej konferencii. Išlo o Picassov “Portrét Suzanne Blochovej” z roku 1904, ktorého cena sa odhaduje na 50 miliónov dolárov (1,1 miliardy Sk), a Portinariho obraz “O Lavrador de Café” v hodnote 5,5 milióna USA (120 miliónov Sk).

    Riaditeľ Múzea umenia v Sao Paulo Júlio Neves uviedol, že maľby sú “v absolútne perfektnom stave” a verejnosti budú vystavené v piatok, kedy sa múzeum opätovne otvorí. Dodal, že galéria sprísni bezpečnostné opatrenia.
    Zlodeji sa vlámali do brazílskeho múzea umenia 20. decembra, krátko po piatej hodine ráno. Do budovy na hlavnej triede Paulista Avenue sa dostali do hlavným vchodom a v múzeu strávili iba tri minúty.

    Galerijná zbierka v Sao Paule je považovaná za jednu z najcennejších v Latinskej Amerike. Figurujú v nej diela európskych majstrov, ako sú Velázquez a Rubens, ako aj práce moderných maliarov ako Dalí, Modigliani či brazílskych autorov.

    Správu priniesla agentúra AP.
    2 20 hol
    zdroj: TASR

  3. Re: Krádeže obrazov – prierez
    trochu inak:

    Z areálu školy ukradli 200-kilogramovú sochu

    PREŠOV/MEDZILABORCE 30. júla (SITA) – V Medzilaborciach spred internátu Združenej strednej školy zatiaľ neznámy páchateľ ukradol sochu robotníka vysokú asi dva metre, ktorá vážila približne 200 kilogramov. Plastika bola dutá a odliali ju z mosadze. Agentúre SITA to potvrdili na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Medzilaborciach. Policajti predpokladajú, že zlodeji najprv sochu rozbili, čomu nasvedčujú aj nájdené menšie kusy zliatiny v okolí prázdneho podstavca a budú sa ju snažiť speňažiť v zberných surovinách. Torzo sochy policajti zatiaľ nenašli, hoci už kontaktovali najbližšie zberne. Zmiznutie plastiky na polícii nahlásil dnes majster odborného výcviku z tunajšej školy. Ukradnúť ju však mohli skôr, lebo v priestoroch školy ani na internáte niekoľko dní z personálu nikto nebol.

    Išlo o sochu robotníka so skrutkou v ruke, ktorá mala asi 35 rokov a obyvatelia mesta ju považovali za istý symbol Medzilaboriec. Pôvodne v tejto škole sídlilo SOU, v ktorom sa pripravovali pre svoje budúce povolanie učni v strojníckych profesiách a námet výtvarného diela korešpondoval s týmto remeslom. Socha je majetkom školy, ktorej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK). Hovorkyňa PSK Marta Sibalová nevedela, akú finančnú hodnotu socha mala.

  4. Re: Krádeže obrazov – prierez
    TASR
    Medzilaborce: Spred internátu zmizla dvojmetrová bronzová socha
    31.07.2008, 14:53

    Dvojmetrová bronzová socha školáka s ozubeným kolesom v ruke zmizla spred internátu Strednej združenej školy v Medzilaborciach. Odcudzenie sochy s hmotnosťou asi 200 kg policajtom oznámil majster odbornej výchovy…

    … a možno to bola robotníčka :D

  5. Re: Krádeže obrazov – prierez
    Z kostola ukradli aj storočné olejomaľby

    BRATISLAVA/SKALICA 12. decembra (SITA) – O tom, že zlodejom nie je nič sväté, sa presvedčili aj v obci Koválovec v okrese Skalica, kde neznámi páchatelia vykradli kostol. Páchatelia si odniesli sedem olejomalieb s náboženským motívom a rôzne pozlátené obradné predmety (kalichy, misky). Podľa informácií trnavskej policajnej hovorkyne Martiny Kredatusovej vykradli aj pokladničku s milodarmi, v ktorej bolo dvetisíc korún (66 €). Miestnej farnosti spôsobili škodu za vyše dvestotisíc korún (6 639 €). Vyčíslenie škody je však len orientačné, pretože ukradnuté obrazy sú staršie ako sto rokov, dodala Kredatusová. Polícia po páchateľoch intenzívne pátra.

  6. Re: Krádeže obrazov – prierez
    EGYPT: Námestníka ministra zadržali pre krádež obrazu van Gogha
    Generálny prokurátor Abdel-Mekuid Mahmúd nariadil štvordňové zadržanie námestníka ministra kultúry Mohsena Šalána spolu so štyrmi pracovníkmi bezpečnostnej služby. Tí sú obvinení zo zanedbania povinností.

    BRATISLAVA 23. augusta (SITA/AP) – Egyptská generálna prokuratúra nariadila štvordňové zadržanie námestníka ministra kultúry Mohsena Šalána v súvislosti s krádežou obrazu Vincenta van Gogha. Informovali o tom miestne médiá.

    Zlodeji ukradli obraz Vlčie maky slávneho holandského maliara v sobotu z Múzea Mahmúda Chalíla v Káhire. V čase krádeže sa nespustil žiaden z poplachov a fungovalo iba sedem zo 43 bezpečnostných kamier. Generálny prokurátor Abdel-Mekuid Mahmúd v pondelok nariadil štvordňové zadržanie námestníka ministra kultúry Mohsena Šalána spolu so štyrmi pracovníkmi bezpečnostnej služby. Obvinil ich zo zanedbania povinností, uviedla egyptská tlačová agentúra MENA. Oficiálne však nebol obžalovaný žiaden z nich.

  7. EGYPT: Pri krádeži diela van Gogha nefungoval ani jeden alar
    EGYPT: Pri krádeži diela van Gogha nefungoval ani jeden alarm
    Taktiež bolo v pohotovosti len sedem zo 43 nainštalovaných bezpečnostných kamier. Pätnásť funkcionárov vrátane riaditeľa múzea v Káhire nemôže opustiť Egypt, kým polícia neukončí vyšetrovanie.

    BRATISLAVA 23. augusta (SITA/AP) – Za to, že z káhirského Múzea Mahmúda Chalíla ukradli obraz v hodnote 50 miliónov amerických dolárov (vyše 39 miliónov eur), môže okrem šikovnosti lupičov podľa prokurátora Abdel-Meguída Mahmúda predovšetkým nedostatočný bezpečnostný systém. Počas krádeže v sobotu ráno, keď neznámi páchatelia odcudzili dielo Vlčie maky od holandského impresionistu Vincenta van Gogha, bolo v pohotovosti len sedem bezpečnostných kamier zo 43 nainštalovaných, pričom sa nespustil ani jeden alarm. Podľa Mahmúda boli bezpečnostné opatrenia slabé a povrchné. “Denné obhliadky bezpečnostnej služby v čase uzatvárania objektu boli nedostatočné a nezabezpečili ani minimálnu ochranu medzinárodne renomovaných umeleckých diel,” uviedol.

    Ako prokurátor zdôraznil, úrady nabádali egyptské múzeá k zvýšeniu bezpečnosti už minulý rok po tom, čo z iného káhirského múzea ukradli deväť malieb. Išlo o diela zobrazujúce egyptského generála Ibráhíma Pašu žijúceho v 19. storočí, ktoré našli o desať dní neskôr odhodené na chodníku pred budovou. Mahmúd tiež potvrdil, že pätnásť funkcionárov, vrátane riaditeľa Múzea Mahmúda Chalíla Ríma Báhira a člena ministerstva kultúry zodpovedajúceho za krásne umenie, nemôže až do ukončenia vyšetrovania opustiť Egypt. Báhir odmietol rozhodnutie prokurátora komentovať.

    Maľbu Vlčie maky páchatelia vyrezali z rámu. Predstavitelia polície vypočuli zamestnancov múzea a zaistili stopy. Egyptský minister kultúry Fárúk Husní neskôr oznámil, že priamo na káhirskom letisku sa podarilo zadržať dvoch Talianov, ktorí sa maľbu snažili prepašovať do cudziny. Túto informáciu však neskôr označil za “nesprávnu”. Rovnaké dielo z múzea zmizlo už v roku 1977, po niekoľkých rokoch ho však našli a vrátili na pôvodné miesto. Informačný portál egyptskej vlády uvádza, že celková hodnota zbierky obsahujúcej maľby popredných impresionistov sa odhaduje na sedem miliárd dolárov (asi 5,5 miliardy eur).

  8. Re: Krádeže obrazov – prierez
    EGYPT: Na krádež Van Goghovho obrazu doplatilo 11 úradníkov
    Medzi odsúdenými zamestnancami ministerstva kultúry je aj námestník Mohsen Šalan a riaditeľ Múzea Mahmúda Chalíla Rím Báhir. Súd ich uznal vinnými zo zanedbania povinností a poslal ich na tri roky do väzenia.

    BRATISLAVA 13. októbra (SITA) – Egyptský súd uznal v súvislosti s augustovou krádežou obrazu Vlčie maky holandského impresionistu Vincenta van Gogha vinnými zo zanedbania povinností jedenástich zamestnancov ministerstva kultúry. Medzi odsúdenými je aj námestník ministra kultúry Mohsen Šalan a riaditeľ Múzea Mahmúda Chalíla Rím Báhir. Všetkých jedenástich obžalovaných odsúdili na trojročný trest odňatia slobody s tým, že ak zaplatia kauciu vo výške 10 150 egyptských libier (v prepočte zhruba 1270 eur), môžu až do začiatku odvolacieho konania zostať na slobode.

    Obraz ukradli neznámi páchatelia 21. augusta z káhirského Múzea Mahmúda Chalíla. Vyšetrovatelia zistili, že v deň krádeže bolo v pohotovosti len sedem bezpečnostných kamier zo 43 nainštalovaných, pričom sa nespustil ani jeden alarm. Okrem toho malo v tom čase múzeum znížený počet bezpečnostných pracovníkov, pričom často bol v službe iba jeden. Počas procesu viacero predstaviteľov múzea uviedlo, že o bezpečnostných problémoch vedeli, ale nemali na ich odstránenie finančné prostriedky. Námestník Mohsen Šalan, ktorý vedie na ministerstve sekciu krásneho umenia, tvrdil, že ministra kultúry Farúka Husního požiadal o dotáciu vo výške takmer 406 miliónov egyptských libier (približne 50,9 milióna eur) na modernizáciu bezpečnostných systémov vrátane toho v Múzeu Mahmúda Chalíla. Podľa jeho slov však Husní schválil iba dotáciu vo výške 510-tisíc egyptských libier (zhruba 64-tisíc eur). Minister kultúry, ktorý taktiež počas procesu svedčil, tieto sťažnosti zo strany svojich podriadených poprel.

    Maľbu Vlčie maky z roku 1887, ktorej hodnota je viac než 36 miliónov eur, neznámi páchatelia vyrezali z rámu. Predstavitelia polície po krádeži vypočuli zamestnancov múzea a zaistili stopy. Minister kultúry Farúk Husní neskôr oznámil, že priamo na káhirskom letisku sa podarilo zadržať dvoch Talianov, ktorí sa maľbu snažili prepašovať do cudziny. Túto informáciu však neskôr označil za “nesprávnu”. Egyptský miliardár Naguib Sawiris ponúkol za informácie vedúce k nájdeniu obrazu finančnú odmenu vo výške 175-tisíc dolárov (približne 126 500 eur).

    Informáciu zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

  9. Re: Krádeže obrazov – prierez
    USA: Muža zatkli pre ukradnutú skicu, ktorú pripisujú van Goghovi

    BRATISLAVA 23. septembra (SITA/AP) – Muža hľadaného v súvislosti s ukradnutou kresbou, ktorej autorstvo pripisujú Vincentovi van Goghovi, zatkli vo Vermonte. Štyridsaťpäťročný Edward Laird mal predať skicu van Goghovho obrazu s pôvodným názvom Le Café de Nuit, ktorý zobrazuje takmer prázdnu kaviareň s niekoľkými zákazníkmi sediacimi za stolmi. Kresba sa objavila v obchode so starožitnosťami v Novom Mexiku po tom, čo ju v roku 2009 ukradli z istého domu. Podľa polície ju muž predal do obchodu za 250 amerických dolárov (v prepočte zhruba 187 eur). Jej hodnotu pritom odhadujú na milión dolárov (vyše 750-tisíc eur).

    Zatykač na Texasana vypísali po tom, čo sa nedostavil pred súd. Muža zatkli už 20. augusta vo Vermonte za obsadenie opusteného kempu, krádež a držbu ukradnutého majetku. Nie je známe, kedy sa vráti do Nového Mexika, aby tam čelil obžalobe.

  10. SRBSKO: Polícia objavila

    SRBSKO: Polícia objavila ukradnutý Cézannov obraz
    Dielo Chlapec v červenej veste v hodnote približne 82,8 milióna eur ukradli vo februári 2008 z nadácie priemyselníka Emila Georga Bührla v Zürichu
    BRATISLAVA 12. apríla (SITA) – Srbská polícia objavila ukradnutý obraz francúzskeho impresionistu Paula Cézanna, ktorý vo februári 2008 ukradli z nadácie priemyselníka Emila Georga Bührla v Zürichu. Predstavitelia polície síce nekonkretizovali názov objaveného diela, podľa miestnych médií však ide o ukradnutý obraz Chlapec v červenej veste. Polícia v spojitosti s krádežou zatkla tri osoby. Pravosť obrazu, ktorého hodnota je približne 82,8 milióna eur, musí ešte overiť umelecký expert.
    Obraz Chlapec v červenej veste ukradli spolu s ďalšími tromi dielami traja maskovaní páchatelia, ktorí podľa svedkov hovorili po nemecky so slovanským prízvukom. Dva z obrazov – Makové polia pri Vetheuil od Clauda Moneta a Kvitnúce gaštanové konáre od Vincenta van Gogha našli krátko po krádeži v aute zaparkovanom pred psychiatrickou klinikou v Zürichu. Štvrté odcudzené dielo – Ludovic Lepic s dcérou od Edgara Degasa, sa zatiaľ nepodarilo objaviť.
    Informácie pochádzajú z webstránky http://www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

Comments are closed.