Košická detská železnica vyrazí aj na konci prázdnin

Obrázok k článku

Košická detská historická železnica spríjemňuje návštevníkom koniec prázdnin bohatým programom. Organizátori pripravili na tri dni množstvo atrakcií, ktoré budú vyvrcholením osláv 60. výročia otvorenia prvého úseku vtedajšej pionierskej železnice. Stanice Čermeľ a Alpinka ožijú 29. – 30. augusta a 1. septembra netradičným programom.

 

Návštevníci si budú môcť vyskúšať prácu okolo parnej lokomotívy a povoziť sa na stanovišti rušňovodiča. Pripravené je aj divadlo, nočná jazda, dokumentárne filmy, hudba, hasiči, burza hračiek a celé to vyvrcholí ohňostrojom.


„Počas celého víkendu je v prevádzke parná lokomotíva Katka. Tentoraz však pozývame našich návštevníkov bližšie a ukazujeme im zákulisie prípravy parnej lokomotívy – dopĺňanie vodou a uhlím, mazanie, údržbu, ošetrenie, vyčistenie a jej odstavenie,” uviedol Ľubomír Lehotský, rušňovodič parnej lokomotívy a zároveň riaditeľ Detskej železnice v Košiciach. Lokomotíva Katka pôjde od 9:15 do 17:15 z Čermeľa. V priebehu dňa si návštevníci môžu pozrieť zostavovanie vlakovej súpravy – osobnej, nákladnej, zmiešanej – posuny a postrky. Katke budú pomáhať aj motorové lokomotívy Janka a Danka.

 

V sobotu na cestujúcich predpoludním čakali na konečnej stanici hasiči, popoludnie bolo vyhradené divadlu Cililing a rozprávke O Guľkovi Bombuľkovi. Z Čermeľa na Alpinku vypravili aj nočný vlak o 20:15, kde si cestujúci mohli pozrieť zachované dobové filmové dokumenty o zrode železničky. Organizátori na záver dňa pripravili ohňostroj.

 

V nedeľu sa bude konať od 9:30 do 18:00 na stanici Alpinka burza hračiek – Hračkobranie. Deti si môžu prísť vymeniť svoje hračky alebo už nepoužívané a funkčné môžu darovať. Dostanú ich deti z detských domovov. Pre malých aj veľkých cestujúcich je v tento deň pripravené vystúpenie divadla HOPI HOPE pri OZ ArtEst. O 11:30, 13:30 a 15:30 prídu s rozprávkou Čarovná trať.

 

V utorok 1. septembra do Čermeľa zavítajú aj najmodernejšie osobné vlaky Českých dráh a Železničnej spoločnosti Slovensko. Nepôjde o skutočné vlaky, ale ich verné a funkčné modely. Návštevníci budú môcť porovnať kontrast starých drevených vagónov ťahaných čermeľskou Katkou s najmodernejšou osobnou súpravou Viaggio Comfort, známou pod obchodnou značkou Railjet, ktoré dosahujú rýchlosť až 230 kilometrov za hodinu. Druhý model bude predstavovať modernú motorovú jednotku 861 Železničnej spoločnosti Slovensko. Reálne jazdí na trati Košice – Humenné.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Parnú mašinku Katku prebudia tento víkend

Už desiaty raz cez víkend 24.-25. apríla 2010 v areáli košického rušňového depa slávnostne zapália oheň pod kotlom najstaršej parnej lokomotívy na Slovensku, 126-ročnej Katky. Súčasťou dvojdňového podujatia Prebúdzanie Katky bude aj Rušňoparáda – predvádzanie starších i novších lokomotív na točni, ale aj jazdy historickými vlakmi. Ako informoval riaditeľ odboru komunikácie železničnej spoločnosti Slovensko Miloš Čikovský, atrakciou tohtoročného podujatia bude v sobotu popoludní ukážka dobýjania depa replikou historického pancierového vlaku Štefánik, ktorý sa zúčastnil na bojoch v Slovenskom národnom povstaní.