Košice: stavba Auparku na hranici historického jadra

Pokiaľ ste z Košíc a chceli by ste sa vyjadriť k stavbe Auparku na hranici historického jadra, bridte dnes na diskusiu k EIA.Agentúrny článok: Odporcovia argumentujú najmä znehodnotením historickej časti mesta Košičania majú k Auparku výhrady KOŠICE 28. augusta (SITA) – Písomné stanoviská a pripomienky k zámeru výstavby Auparku na Námestí osloboditeľov v Košiciach môžu občania zasielať ministerstvu životného prostredia do 17. decembra.

Navrhovateľ Aupark Košice, s.r.o., Bratislava predložil na ministerstvo životného prostredia zámer stavať Aupark v zmysle zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Zámer je občanom k dispozícii na nahliadnutie v budove magistrátu, kancelária D-321 každý pracovný deň od 8. do 15. hodiny.

V súvislosti s výstavbou košického Auparku sa aktivizovali viaceré mimovládne organizácie – občianske združenia a spolky, ale aj niektorí košickí architekti. Mnohým sa nepozdáva zámer, ktorý investor prezentoval aj pred poslancami košického mestského zastupiteľstva. Odporcovia Auparku najčastejšie argumentujú, že modernou výstavbou na hranici ochranného pásma sa do istej miery znehodnotí historická časť mesta, za nevyhovujúce považujú i architektonické riešenie vlastnej stavby, ale aj navrhované riešenie komunikácií.

Vo štvrtok so začiatkom o 18. hodine sa uskutoční vo Filmovom klube Cinefil na Dominikánskom námestí verejná diskusia o Auparku, ktorú organizuje poslucháč VŠMU Bratislava Julián Bosák. Témou Auparku sa špeciálne zaoberá už rok a rozhodol sa o tom nakrútiť dokumentárny film.

Ako dnes pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa košického magistrátu Jana Geročová, na tejto diskusii sa košický primátor nezúčastní, pretože je mimo mesta. „Ak sa niekto z magistrátu na diskusii zúčastní, tak to bude pravdepodobne viceprimátor Jozef Filipko,“ povedala Geročová.

Aupark chce stavať v Košiciach bratislavská developerská spoločnosť HB Reavis Group, pričom má ísť o investíciu približne 2,5 miliardy korún.
Mesto už spoločnosti predalo pozemky na Námestí osloboditeľov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trenčín: HB Reavis o Auparku nechystá masívnu kampaň

Investor Auparku v Trenčíne nechystá pred referendom o stavbe masívnu kampaň. Pripravuje len trojrozmerný model, ktorý si budú môcť ľudia prezrieť na verejne prístupnom mieste v centre mesta. „Nevylučujeme prezentáciu cez schránky, ale nejakú masívnu kampaň cez miestne média nechystáme,“ povedal hovorca HB Reavis Slovakia Roman Karabelli.

Primátor dostal historické obrazy mešťanostov

KOŠICE 10. apríla 2002 (SITA) – Historické obrazy košických mešťanostov odovzdal dnes primátorovi Košíc Zdenkovi Trebuľovi starosta mestskej časti (MČ) Staré mesto Ján Süli. Obrazy objavil poslanec miestneho zastupiteľstva MČ Jozef Kirst, ktorý je súčasne riaditeľom Archívu mesta Košice. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa magistrátu Zuzana Bobriková, ide o podobizne dvoch mešťanostov Ödöna Edena a Tivadara Münstera, ktorí sa výrazne zaslúžili o zveľadenie Košíc.

Odpovede

  1. Košice: stavba Auparku na hranici historického jadra

    a ten julius bosak ma ist do basy za to ze ohovara a siri poplasne spravy. tak ako, kedy ho zavru?

  2. Re: Košice: stavba Auparku na hranici historického jadra
    http://www.vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=1054583&server=www.vimeo.com&show_title=1&show_byline=1&show_portrait=0&color=&fullscreen=1

    Nezávislý film 25 ročného Košičana, bakalára strihovej skladby Juliána Bosáka, dáva priestor názorom za aj proti, občanom, odborníkom, laikom, zainteresovaným, je však pohľadom aj samotného autora, ktorý sa tejto téme venoval od jesene 2006, do jari 2008 nezištne, nezávisle a na vlastnú päsť.

    Táto stránka je venovaná dianiu okolo plánovanej výstavby na Námestí osloboditeľov. Dianie mapujem od jesene 2006. Nájdete tu množstvo textov z médií i od zainteresovaných ľudí, videá s výpoveďami, obrázky a fotografie. Všetko by malo slúžiť tomu, aby ste mohli vedieť o tomto dianí viac.

    http://take.netkosice.sk/namestie/

Comments are closed.