Košice sa stali Európskym hlavným mestom kultúry 2013

Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK) na rok 2013 sa stali Košice. Rozhodla o tom dnes v Bratislave na pôde Ministerstva kultúry SR 13-členná medzinárodná porota na čele s predsedom Bobom Scottom. Košický projekt Interface je projektom dlhodobej transformácie mesta prostredníctvom kultúry, ktorý chce vytvoriť priaznivé prostredie pre kultúru a kreativitu.

Oproti prvému kolu mali štyria slovenskí uchádzači Košice, Martin, Nitra a Prešov takmer dvojnásobný čas na prezentáciu. „K dispozícii sme mali 45 minút aktívnej prezentácie. Na otázky porotcov bola vyčlenená hodina. Vsadili sme na to, že komisári si už od nás prečítali dve knihy, boli v našom meste a rozprávali sa s nami v prvom kole. Teraz sme im ponúkli neformálne osobné výpovede, čo pre nás tento projekt znamená. Rozprávali sme o tom, že v meste žijú konkrétny ľudia s konkrétnymi životnými príbehmi. Chceli sme, aby si komisári vyskladali vlastný názor na nás a na ľudí, ktorých máme natočených na filmových záberoch. Prezentovali sme piati, ale vo filme sme ako keby pred komisiu priniesli celú škálu Košičanov,” povedal o priebehu záverečnej prezentácie, ktorá rozhodla o titule pre Košice, šéf víťazného projektového tímu Marek Kolárčik.

„Projekt môže byť prínosom na skvalitnenie kultúrneho života mesta. Prichádzame s novými myšlienkami, ktoré či už mesto bude tento projekt v plnej šírke realizovať alebo nebude, môže v budúcnosti realizovať ako nové transformačné prvky svojej kultúrnej politiky,” povedal primátor mesta Košice František Knapík, podľa ktorého projekt priniesol do mesta a regiónu výzvu a nadšenie. „V roku, kedy bude mesto užívať tento titul sa očakáva nárast návštevnosti, s čím je spojené budovanie infraštruktúry. Mesto sa dostane do zoznamu kultúrnych agentúr a cestovných kancelárií, čím sa zvýši turistický ruch. Toto je spôsob, ako sa môžu Košice dostať na úroveň známych miest alebo regiónov, ktoré sú už v našom európskom povedomí zafixované,” dodal primátor.

„Tento projekt je veľmi dobrou príležitosťou vybudovať kultúrne inštitúcie, zapojiť mladých umelcov a zachovať nárast kultúrneho života v meste. Mnoho mladých ľudí, absolventov našich škôl v Košiciach a na Slovensku tu ostali vďaka tomuto projektu, v ktorom našli uplatnenie svojich schopností,” dodal Kolárčik.

Hlavnými témami projektu je premena priemyselných a armádnych zón na prostredie kreatívneho priemyslu, vnesenie kultúry do okrajových častí mesta, dialóg medzi východnou a západnou Európou a zosúladenie potrieb človeka a životného prostredia.
Mesto v súvislosti s realizáciou projektu počíta s prílivom investícií vo výške 2, 4 miliardy korún (80 000 000 eur), z nich 53 % budú tvoriť štrukturálne fondy.

Titul „Európske hlavné mesto kultúry” bol vytvorený, aby prispieval k zbližovaniu európskych národov. Práve na základe tejto myšlienky bol zavedený na podnet pani Meliny Mercouriovej Radou ministrov Európskej únie v júni 1985. Odvtedy má tento titul vďaka mnohým návštevníkom čoraz väčší úspech u Európanov. Pozoruhodný je aj jeho kultúrny a sociálno-ekonomický dosah. Od roku 1985 bolo za Európske hlavné mesto kultúry zvolených 32 miest, od Štokholmu po Janov, od Atén po Glasgow, od Krakova po Porto. V priebehu rokov sa toto podujatie vyvíjalo bez toho, aby stratilo svoj pôvodný cieľ: upozorniť na bohatstvo, rôznorodosť európskych kultúr a ich spoločné črty, prispieť k tomu, aby sa európski občania navzájom lepšie poznali, podporiť získanie povedomia príslušnosti k tomu istému „európskemu” spoločenstvu.(Zdroj: Ministerstvo kultúry SR)

/Zdroj: KOŠICE 2013 – Kandidát na Európske hlavné mesto kultúry, www.kosice13.sk/

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Projekt Pentapolitana podporí rozvoj kultúry

Pentapolitana je názov konceptu spolupráce regiónu východného Slovenska a pokračovaním spolupráce miest so spoločnou históriou a súčasnými výzvami. Ide o spoluprácu kultúrnych operátorov miest Bardejov, Levoča, Prešov, Sabinov, Košice, na ktorú má nadviazať spolupráca touroperátorov s cieľom rozvinúť cestovný ruch. Dohodli sa na tom komisie pre kultúru a zahraničné kontakty a komisie pre podnikateľskú činnosť a strategický rozvoj mesta Prešov a zástupcovia neziskovej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Ako informovala hovorkyňa EHMK Jana Krajkovičová, na pracovnom stretnutí definovali možné oblasti spolupráce a doplnili už existujúce úspešné zapájanie sa kľúčových aktérov kultúrneho života v Prešove do programu v Košiciach prostredníctvom grantovej schémy MK SR.

Odpovede

  1. Košice sa stali Európskym hlavným mestom kultúry 2013

    ahoj Kosicania :wave:

    srdecne gratulujem k ziskanemu titulu…
    a do dalsich dni vam zelam nevycerpatelny zdroj inspiracie, tvorivych sil i financii… mnozstvo spokojnych turistov a v neposlednom rade i obcanov…
    aaaa… ak nie casto, tak aspon obcas :wink: si prosim spomente, ze rok 2013 by mal byt historickym medznikom nielen pre mesto Kosice, ale hlavne pre cele Slovensko :thumbleft:

    :wav:

Comments are closed.