Knižnica láka na vzácne knižné pamiatky

Obrázok k článku

Unikátne dokumenty z fondu Verejnej knižnice Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach si môžu návštevníci knižnice pozrieť na výstave To najlepšie, ktorá bude prístupná do 28. októbra v regionálnom oddelení knižnice na Hlavnej 48. Medzi vystavenými exponátmi sú prvotlače, kroniky a kalendáre. Záujemcovia o históriu ocenia najstaršie tlačené knihy – inkunábuly z 15. storočia. Tie sú najvzácnejšími písomnými pamiatkami vo fonde VKJB. Ide o teologicko-filozofické diela a komentáre k Biblii. Medzi vystavenými vzácnosťami bude aj rukopisná kronika mesta Košice Jozefa Turcsányiho z 1. polovice 19. storočia a staré knižné kalendáre vydané v Košiciach v 18. až 19. storočí. Cenným dokumentom je aj prvý literárny a jazykovedný časopis v Uhorsku Magyar Museum, ktorý vychádzal v rokoch 1788-1792 v Pešti a Košiciach.

 

V knižnici sú vystavené aj originálne články z novín, ktoré referujú o živote a udalostiach v Košiciach v 20-tych rokoch minulého storočia. Súčasníci sa môžu poučiť, no i pobaviť, lebo s odstupom času sa mnohé vtedy vážne témy javia dnes ako vtipné etudy postavičiek z niekdajšieho sveta. Vybrané ukážky zahŕňajú kuriózne prípady, krimipríbehy, ale napríklad aj tipy pre ženy, ako vyzerať dobre pri domácich prácach.

 

Súčasťou výstavy je tematická expozícia o živote a diele autorov, ktorých život bol úzko spätý s Košicami a regiónom. Patria k nim Ján Bocatius i Jonáš Záborský a Sándor Márai. Expozícia je obohatená o dobovú obrazovú prezentáciu. Prostredníctvom literárnych textov, obrazového materiálu a súdobých artefaktov knižnica návštevníkom priblíži atmosféru časov, v ktorých tieto známe osobnosti pôsobili. Vystavené dekoračné predmety požičali súkromní zberatelia Juraj Gembický a Štefan Kolivoško, časť pochádza zo zbierok košického Krajského pamiatkového úradu.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Bratislavský hrad zavíta Björnson

Svetoznámy Nór Björnstjerne Björnson zavíta na Bratislavský hrad. Unikátne dokumenty o svetoznámom nórskom básnikovi, prozaikovi, dramatikovi, publicistovi, politikovi a nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru vystavia Nórska národná knižnica a Slovenská národná knižnica (SNK) na Západnej terase Bratislavského hradu od štvrtka 28. októbra 2010. Spoločná nórsko-slovenská výstava pod názov Pocta Björnstjerne Björnsonovi priblíži pri príležitosti 100. výročia smrti osobnosti unikátne dokumenty o jeho živote a diele, agentúru SITA o tom za organizátorov výstavy informoval Juraj Caránek z agentúry Seesame.