Kniežaciu hrobku časť po časti presúvajú na Slovensko

Obrázok k článku

Kým v Poprade sa naďalej pracuje na rekonštrukcii Podtatranského múzea, v Nemecku pokračujú v konzervovaní, detailnom výskume a dokumentovaní kniežacej hrobky z popradskej mestskej časti Matejovce z prelomu 4. a 5. storočia. Po ukončení výskumu by sa mala hrobka, ktorá bola objavená v roku 2005 pri výstavbe priemyselného parku, presunúť práve do popradského múzea. „Celý komplex hrobky predstavuje tony materiálu, tie sa postupne presúvajú na Slovensko. Vždy, ako je nejaká časť hotová, sa privezie do Nitry. Asi pred mesiacom sme priviezli ďalšiu časť nábytku a vnútorného vybavenia,“ informoval agentúru SITA zástupca riaditeľa Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre Karol Pieta. Celá hrobka by mala byť do múzea v Poprade prevezená na budúci rok.

 

Na kniežaciu hrobku germánskeho kniežaťa budú čakať vynovené priestory Podtatranského múzea. „Musia sa zhotoviť vitríny, celé sa to musí upraviť. Ide o zložitý proces, na ktorom sa podieľa celý rad odborníkov vrátane Podtatranského múzea. Dúfame, že sa nám čoskoro podarí predstaviť verejnosti hrobku už v tej definitívnej podobe,“ povedal Pieta, podľa ktorého bude práve expozícia s hrobkou pre návštevníkov múzea najatraktívnejšia. Výskumníci a archeológovia zatiaľ v laboratóriách a pracovniach naďalej spracúvajú nálezy. „Tento rok by mala vyjsť aj prvá kniha ako výstup z výskumu,“ dodal Pieta. V Nitre sa už nachádza väčšina cenných častí, ktoré tvorili vybavenie hrobu. „Tento rok presunieme do našich klimatizovaných depozitárov už druhú časť vnútornej komory, čiže sarkofág,“ povedal zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV v Nitre. Už dlhodobo sa hovorí o unikátnosti nálezu drevenej stavby, ktorá sa nachádzala v hĺbke päť metrov. „Žiaľ, hrob bol vykradnutý, ale jeho architektúra a mobiliár je absolútne nedostižný a prináša úplne nové pohľady na civilizačnú úroveň kraja pod Tatrami pred 1600 rokmi,“ povedal. Ani odborníci podľa neho netušili, že romanizácia, čiže priblíženie sa „barbarského“ prostredia strednej Európy vyspelej antike, bola taká intenzívna. Na hrobe sa totiž nachádza rad prvkov, ktoré domáci remeselníci prevzali z vyspelých oblastí Stredomoria.

 

Po ukončení desaťročného procesu konzervácie a rekonštrukcie by mala byť hrobka definitívne inštalovaná v Podtatranskom múzeu. Jeho rekonštrukcia mala byť pôvodne ukončená v novembri tohto roku, Prešovský samosprávny kraj však pre viaceré zmeny a úpravy pôvodného projektu nevylučuje možnosť, že sa termín ukončenia rekonštrukčných prác nakoniec posunie na budúci rok. Na rekonštrukciu múzea doteraz kraj vyčlenil z úverových zdrojov Európskej investičnej banky zhruba 1,9 milióna eur. S prácami sa začalo v apríli 2015, múzeum je preto zatvorené a všetky aktivity realizuje len v pobočke v Spišskej Sobote. Podtatranské múzeum si tento rok pripomína niekoľko výročí. Okrem 140. výročia svojho založenia je to aj desať rokov od spomínaného preskúmania kniežacej hrobky a 90. výročie nálezu výliatku mozgovne neandertálskeho človeka v Gánovciach pri Poprade.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články