Katarínka hľadá dobrovoľníkov, ale len chlapcov

Obrázok k článku

Záchrana ruín Kostola a kláštora sv. Kataríny v Malých Karpatoch dobrovoľníkmi bude pokračovať aj počas tohtoročných prázdnin. Organizátori letných táborov pre dobrovoľníkov pripravili na prázdniny päť turnusov, ich účastníkov čakajú dva týždne bez mobilov, počítačov a ďalších moderných technológií. Určené sú pre mladých ľudí nad 17 rokov, ktorí sú ochotní prežiť dva týždne vo vojenských stanoch mimo civilizácie a zároveň sú ochotní päť hodín denne pracovať na záchrane historickej pamiatky.

Prvý turnus je už tradične vyhradený pre skúsených ,,katarínkovcov“ a je zaplnený. V ďalších sú ešte voľné miesta pre mladých mužov, dievčatá sa môžu hlásiť len ako náhradníčky. Prihlásiť sa možno prostredníctvom internetovej stránky www.katarinka.sk. Doteraz sa v táboroch na záchranu Katarínky vystriedalo takmer 1 400 mladých ľudí. Jednou z hlavných úloh tohto leta bude pokračovanie prác na pôvodnej veži kostola. Na financovaní projektu sa podieľajú ministerstvá kultúry, školstva a sponzori.

 

S myšlienkou záchrany pozostatkov bývalého kostola a kláštora prišiel v roku 1994 vtedajší študent Peter Herceg, o rok neskôr zorganizoval prvý tábor. Prví účastníci začali s čistením areálu od náletových drevín a buriny, v ďalších rokoch sa dobrovoľníci pustili do spevňovania poškodeného muriva. V posledných rokoch sa venujú úprave pôvodnej veže kostola na vyhliadkovú. Súčasťou prác na Katarínke je aj archeologický výskum, ktorý priniesol už množstvo nových poznatkov o tomto mieste.

 

Kláštor svätej Kataríny Alexandrijskej bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol kláštor dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, kláštor sa postupne začal meniť na ruiny. Zrúcanina je ukrytá v lese medzi obcami Dechtice a Naháč v okrese Trnava. Jej terajší záchrancovia vždy na sviatok sv. Cyrila a Metoda organizujú Deň otvorených dverí, počas ktorého približujú miesto a svoju prácu verejnosti, obnovili aj kedysi tradičné Bielonedeľné púte.

 

Obrázok k článku

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články