Kaštieľ v Snine opravia z eurofondov

Mesto Snina uspelo s projektom na rekonštrukciu kaštieľa , v ktorom plánuje rozsiahle úpravy. Výška celkovej investície podľa projektu predstavuje sumu 2 433 000 €, z toho nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie im prinesie 2 311 000 €. Mesto sa o peniaze uchádzalo v rámci výzvy regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov – intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Radnica sa na financovaní projektu bude podieľať piatimi percentami oprávnených nákladov.

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Mestského úradu v Snine Anna Brečková, kaštieľ má jedinečnú akustiku, preto v ňom plánujú zriadiť koncertnú a obradnú sieň. Podľa spracovaného projektu v kaštieli bude aj mestská knižnica, muzeálna časť venovaná prezentácii kultúrneho dedičstva regiónu, galéria a priestor na slávnostné recepcie. Kaštieľ pridlho chátral, preto jeho premena na dôstojný stánok kultúry bude náročná. Vedenie mesta verí, že obnovený objekt bude Sninčanom slúžiť na kultúrne vyžitie a do mesta pritiahne aj zahraničných turistov.


Mesto Snina uspelo aj s projektmi na rekonštrukciu námestia, škôl a školských zariadení. Z eurofondov vybuduje regionálne centrum zhodnocovania biologicky rozložiteľného odpadu. Rozpracované má projekty na obnovu objektov Družba a Dom pokojnej staroby v rozpočtovom náklade 1,8 mil. €. V rekreačnej oblasti Rybníky chce zrekonštruovať bazén Dana na prírodné kúpalisko, ktorého čistenie bude na báze prírodného biotopu vodných rastlín. Tento projekt plánujú realizovať v rámci operačného programu cezhraničnej spolupráce medzi Poľskom a Slovenskom. Partnerským mestom, s ktorým rokujú, je Przeworsk. Snina chce požiadať o príspevok 1 150 000 €.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Prešov chce získať peniaze na Ekumenickú uličku

Projekt nazvaný Po stopách Jána Pavla II. – Ekumenická ulička v Prešove chce realizovať z fondov Európskej únie prešovská radnica. O finančné krytie sa bude uchádzať v Programe cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 – 2013. Za partnera si vybrala družobné mesto v Poľsku Nowy Sacz. Predpokladaný rozpočet stavebných prác je 525 tis. €. Mesto sa na projekte bude podieľať piatimi percentami z celkových oprávnených výdavkov.