Kameň zabil archeologičku počas obhliadky

TRENČÍN – Archeologička Trenčianskeho múzea 63-ročná Tamara Nešporová zahynula v utorok popoludní pri obhliadke kláštora na Skalke pri Trenčíne. Zo starého múru sa uvoľnili kamene a jeden z nich ju zasiahol do hlavy.

Správca kláštora Ivan Horváth, ktorý bol s archeologičkou pod narušeným múrom, stihol uskočiť. „Zbadal som prasklinu, tak hovorím: Pozor padá. Ja som skočil do brehu a ona mala tú smolu, že ju trafil kameň do hlavy.“ Snažil sa jej poskytnúť prvú pomoc. „Mŕtva bola prakticky hneď,“ povedal. „Úraz sa stal pri prácach, ktoré spočívali v odkrývaní muriva ohradenia kláštora,“ povedal Viliam Gajdošík z Inšpektorátu práce v Trenčíne, ktorý tragédiu vyšetruje. Podľa jeho slov sa archeologička pri obhliadke dostala do blízkosti zrejme nezabezpečeného muriva a náhle sa uvoľnil materiál.

Tamara Nešporová pracovala v trenčianskom múzeu od roku 1967 a všetky veľké výskumy, ktoré sa odvtedy robili na Trenčianskom hrade, boli pod jej vedením.

zdroj: (tasr), www.sme.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Zobore nad Nitrou objavili archeológovia stredoveký kamenný vodovod

Nitra, 1. augusta (TASR) – Vedecký výskum Benediktínskeho kláštora svätého Hippolita na nitrianskom Zobore robia v tohtoročnej sezóne pracovníci Archeologického ústavu SAV v Nitre. “Doteraz odkryté archeologické nálezy potvrdzujú existenciu kláštora v období od 11. do 15. storočia. Ide o významnú archeologickú lokalitu. Zoborský kláštor bol podľa známych prameňov najstarším podobným duchovným centrom na Slovensku,” povedal dnes pre TASR vedúci výskumu Marian Samuel.

Na Trenčianskom hrade našli nálezy z prelomu letopočtu

Nálezy z prelomu letopočtu našli archeológovia počas prieskumu na Trenčianskom hrade. Asi dva metre pod úrovňou terénu sa nachádzala keramika, črepiny, mlynské kamene, drobné bronzové predmety, ako sponky a prívesky. „Nálezy sa datujú do neskorej doby laténskej, okolo 50 rokov pred naším letopočtom až do prelomu letopočtu,“ povedal pre agentúru SITA Jaroslav Somr z Trenčianskeho múzea.

Odpovede

  1. Kameň zabil archeologičku počas obhliadky

    2107 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-11-15 12:59:16 harp, Dakujeme velmi pekne. A preco reagujes prave v tejto teme?

    2107 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-11-15 08:08:04 vasa stranka je super

    2107 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-10-12 12:38:02 harp, Zamrazilo ma ked som toto pocul od kolegu. Bola to vsak hrozne nepravdepodobna nahoda.

Comments are closed.