K pamiatkam v kraji navigujú hnedé turistické tabule

Obrázok k článku

Prešovský kraj má za sebou druhú etapu osádzania hnedých turistických tabúľ. Tie majú návštevníkov upozorňovať na pamiatky a jedinečné lokality regiónu. „Hnedé tabule pribudli v turistických a kultúrnych lokalitách, ktoré navrhli oblastné organizácie cestovného ruchu. O umiestnení tabúľ sme rozhodli spolu s jednotlivými zástupcami múzeí, pamiatok a ostatných objektov,“ informoval výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska Martin Janoško. Medzi miestami, ktoré získali hnedé tabule, je napríklad Červený Kláštor, hrad a drevený artikulárny kostol v Kežmarku, pozemná lanovka na Hrebienok, krypta Osadné, jazero Štrbské pleso, ale aj drevené kostolíky v Ladomírovej a Bodružali, biokúpalisko Sninské rybníky či národná kultúrna pamiatka Solivar v Prešove. V kraji pribudlo 63 tabúľ, ktoré budú prezentovať 21 vybraných bodov záujmu. Osadili 40 veľkých tabúľ s rozmerom dvakrát jeden a pol metra a 23 malých smerových tabúľ so šípkami. Väčšina z nich je umiestnená pri cestách prvej triedy, ale časť uvidia vodiči aj pri komunikáciách druhej triedy. Náklady na výrobu a osadenie tabúľ predstavujú 36-tisíc eur.

 

„Záujem o hnedé tabule je veľký. Snažíme sa označiť čo najviac lokalít. Ich výber, grafické návrhy i výber umiestnenia tabúľ je pomerne náročný proces spojený s množstvom administratívnych formalít, ktorý trvá niekoľko mesiacov. Tešíme sa, že po oboch etapách máme v kraji označených spolu 41 turistických objektov. Uľahčili sme tak orientáciu turistom a zároveň hnedé tabule predstavujú účinný spôsob prezentácie atraktivít nášho kraja,“ uviedol Janoško.

Prvá etapa osadzovania hnedých tabúľ sa uskutočnila v apríli minulého roka. Vtedy osadili osemdesiat tabúľ, ktoré sa viazali k dvadsiatim turistickým zaujímavostiam.
 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Neoznačené pamiatky

Informáciu o stave tabúľ, ktorými sú označené historické pamiatky v celom meste, spracúva v týchto dňoch Mestský ústav pamiatok v Bratislave. Koncom roka ju dostanú na stôl mestskí poslanci. Ich úlohou je rozhodnúť o ďalšom postupe.