Jurkovičov návrh pamätníka Björnsonovi uzrie svetlo sveta

Obrázok k článku

V súvislosti s výročím úmrtia Björnstjerna Björnsona (1832 – 1910), nórskeho básnika, prozaika, dramatika, publicistu, politika a nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, ako aj v súvislosti s návštevou nórskeho kráľa Haralda V. s kráľovnou Sonjou na Slovensku, sa rozhodlo mesto Košice inštalovať pamätník venovaný tomuto veľkému Nórovi. Ako informoval František Knapík na brehu zálivu Ružínskej priehrady, ktorá pripomína fjord, vo štvrtok 28. októbra 2010 o 16:00 bude slávnostne otvorené Pamätné miesto Björnstjerna Björnsona. Ide o prvý pamätník B. Björnsona na Slovensku, pamätná tabuľa je inštalovaná v Bratislave.

Na slávnostnom akte sa zúčastnia aj hostia z Nórska, pozvanie prijala aj spisovateľova vnučka Marit Björnson Barbku. „Moderným dielom si pripomenieme aj významného architekta Dušana Jurkoviča a tak vlastne pôjde o dvoch mužov, ktorí si zaslúžia natrvalo zostať v našej pamäti,“ povedal primátor Knapík.

Katarína Angelovičová z košického magistrátu uviedla, že samotné pamätné miesto predstavuje nevšedné architektonické riešenie, pričom bude odhalená jeho prvá časť. Tu na jar bude realizovaný návrh, ktorý ešte v roku 1930 vypracoval architekt Dušan Jurkovič (1868-1947) – monument vďaky B. Björnsonovi, ktorý sa mal realizovať na brale v Demänovskej doline. Nikdy sa tak však nestalo.

Autorom návrhu úpravy pamätného miesta je ateliér Dušana Buráka, realizátorom spoločnosť Eurovia. Obidve inštitúcie sa rozhodli dielo, ktoré sa nachádza na území Mestských lesov Košice, mestu darovať.

V ten istý deň sa v Kasárňach/Kulturparku v Košiciach o 19:00 uskutoční večer venovaný slávnemu Nórovi. Hostí ním bude sprevádzať publicista a prekladateľ zo severských jazykov Peter Kerlík.
Mesto pozýva širokú verejnosť na obidve podujatia.

V tomto roku si Nórsko spolu s celým kultúrnym svetom pripomína sto rokov, ktoré uplynuli od smrti Björnstjerna Björnsona (1832 -1910), nórskeho spisovateľa, básnika, publicistu, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru. Významne prispel k nezávislosti Nórska a je aj autorom textu jeho hymny. Na Slovensku máme pri tomto mene dôvod osobitne spozornieť, keďže ide o najvýznamnejšieho medzinárodného obhajcu práv Slovákov v dobách národnostného útlaku. Práve on upozornil svetovú verejnosť na to, že v Rakúsko-Uhorsku žije národ, ktorému sa upierajú práva, ktorý nesmie v školách hovoriť svojou materčinou. Článkami na obhajobu Slovenska v svetovej tlači vzbudil mimoriadnu pozornosť a právom sa možno domnievať, že práve B. Björnsonovi vďačíme za prvý vstup Slovákov na scénu svetovej publicistiky.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Bratislavský hrad zavíta Björnson

Svetoznámy Nór Björnstjerne Björnson zavíta na Bratislavský hrad. Unikátne dokumenty o svetoznámom nórskom básnikovi, prozaikovi, dramatikovi, publicistovi, politikovi a nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru vystavia Nórska národná knižnica a Slovenská národná knižnica (SNK) na Západnej terase Bratislavského hradu od štvrtka 28. októbra 2010. Spoločná nórsko-slovenská výstava pod názov Pocta Björnstjerne Björnsonovi priblíži pri príležitosti 100. výročia smrti osobnosti unikátne dokumenty o jeho živote a diele, agentúru SITA o tom za organizátorov výstavy informoval Juraj Caránek z agentúry Seesame.

Odhalili pamätnú tabuľu udelenia erbu Košiciam

Pamätnú tabuľu, pripomínajúcu udelenie prvej erbovej listiny mestu Košice v roku 1369, odhalili predstavitelia samospráv miest Miškovec a Košice dňa 11. mája 2010 v priestoroch hradu Diósgyőr. Ako informovala Katarína Jantošovičová z košického magistrátu, pamätná tabuľa bude pripomínať verejnosti významnú historickú udalosť, ktorá sa odohrala na hrade Diósgyőr pred viac ako 640 rokmi.

Nórsky kráľovský pár po prvý raz zavíta na Slovensko

Slovensko očakáva prvú návštevu nórskeho panovníckeho páru – kráľa Haralda V. a kráľovnej Sonje. Nórski monarchovia pricestujú v pondelok 25. októbra 2010 podvečer a ich oficiálny program sa začne v utorok. Počas návštevy, ktorá sa skončí vo štvrtok 28. októbra 2010 podvečer, ich bude sprevádzať minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Jonas Gahr Store a štátni tajomníci pre obranu, obchod a priemysel. Ako pre médiá uviedla veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Trine Skymoen, “hlavným cieľom návštevy je posilniť naše bilaterálne vzťahy, ktoré sú už teraz vynikajúce, ale vždy je určitý priestor na vylepšenie a rozšírenie”.

ŽILINA: Mesto bude ma? Útvar hlavného architekta

Mesto Žilina bude ma? Útvar hlavného architekta (ÚHA). Jeho zriadenie schválili poslanci žilinského mestského zastupite?stva na stredajšom zasadnutí. “Tento úrad bol schválený práve preto, aby sa mesto nerozvíjalo živelne, ale naozaj koncep?ne, v súlade s územným plánom,” uviedol primátor Žiliny Ivan Harman.