Jedno z najkrajších nádvorí v meste otvorili pre verejnosť

Obrázok k článku

Nádvorie Mariássyho domu v Levoči, označované za jedno z najkrajších nádvorí v meste, je už po čiastočných úpravách a prístupné verejnosti. „Obyvatelia Levoče, ale aj turisti, môžu nádvorie navštíviť, stačí sa ohlásiť v Galérii mesta Levoča. Aj keď nádvorie je v pôvodnom a nezrekonštruovanom stave, stále má svoje nezameniteľné čaro,“ informoval Kamil Tomčofčík z marketingového oddelenia mesta. Rekonštrukciou totiž prešiel len predný trakt budovy, na jej zvyšok sa momentálne spracúva projektová dokumentácia.

 

V Mariássyho dome na Námestí Majstra Pavla sídli v súčasnosti Levočská mestská galéria. Mariássyho dom je jedným z najkrajších a najzachovalejších levočských meštianskych domov. Pomenovanie dostal podľa bývalých majiteľov z rodu Mariássyovcov. Pochádza z 15. storočia a je neskorogotický. V roku 1603 a v roku 1683 bol dom renesančne prestavaný. „Na oboch stranách jeho nádvoria sú lodžie, ktoré sa opierajú o piliere s volutovými hlavicami. Štíhle stĺpy lodžie nesú dlhé arkády. V 18. storočí na dome urobili barokové úpravy, ale aj napriek tomu si dom zachoval renesančný charakter,“ uviedol Tomčofčík.

 

V Galéria mesta Levoča budú počas leta vystavovať svoje diela osobnosti ako výtvarník a scénograf Fero Lipták, či jeden z najtalentovanejších slovenských fotografov Peter Župník.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články