Jánošík, Báthoryová i Cyprián na výstave

Obrázok k článku

Najväčšie záhady, povesti a legendy Slovenska priblíži výstava, ktorú otvoria v Galérii Mlyny v Nitre 16. februára. Okrem všeobecne známych povestí, ako sú Studňa lásky, Rytieri spod Sitna či Záhadný kameň v košickom dóme, výstava prináša aj najstaršie záhady z praveku – val obrov, záhadu slovenských rondelov, fascinujúce východoslovenské mohyly či ľudožrútov na Molpíre. „Výstava prináša aj najväčšiu záhadu Slovenska, a tou je tajomná Mesačná jaskyňa,“ informoval PR manažér Galérie Mlyny Ľuboš Trubíny. Ďalšou časťou výstavy budú povesti či záhady späté s historickými postavami – najznámejším slovenským zbojníkom Jurajom Jánošíkom, krvavou grófkou Alžbetou Báthoryovou či kamaldulským mníchom Cypriánom z Červeného kláštora. Na výstave návštevník nájde aj smutné historické udalosti, akými boli veľké zemetrasenie v Komárne v roku 1763 a Kremnici v roku 1443 či tajomstvá starých budov – kostolíka v Ludrovej a Zeleného domu v Bratislave.

 

„Ako na celom svete, tak i na Slovensku sú zvláštne miesta, ktorým sa od nepamäti ľudia vyhýbali. Išlo predovšetkým o lokality, na ktorých sa udialo niečo nezvyčajné – vraždy, popravy, úmrtia ľudí za zvláštnych okolností, rôzne boje či bitky,“ hovorí Trubíny. Na týchto miestach sa údajne často zjavovali rôzne strašidlá – bosorky, biele panie, bezhlaví ľudia alebo iní duchovia. Od pradávnych čias si ľudia tieto historky medzi sebou rozprávali z generácie na generáciu až napokon zľudoveli. Na výstave bude 19 exponátov záhad v 3D objektoch, ilustrácie najznámejších záhad od Miroslava Regítka a tiež dobový kostým grófky Alžbety Báthoryovej. Výstava Záhady Slovenska potrvá do 10. marca.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Otvorili výstavu o templároch na Slovensku

Otázkam, či pôsobili v stredoveku na území dnešného Slovenska členovia templárskeho rádu a ku komu sa vlastne viažu legendy a povesti o červených mníchoch, sa venuje výstava fotografií pod názvom “Templári na Slovensku? Legendy, mýty a realita”, ktorú sprístupnili v piatok 11. septembra 2009 v Zemplínskom múzeu v Michalovciach.