Hudbu baroka prinesú jubilejné Dni starej hudby

Obrázok k článku

Hudbu minulých storočí ponúkne priaznivcom klasiky 20. ročník festivalu Dni starej hudby. Jubilejný ročník festivalu, ktorý sa uskutoční od 2. do 8. júna v Bratislave, je zameraný na obdobie hudobného baroka. Ponúkne program z diel skladateľov polovice 17. až polovice 18. storočia. Kompozície najväčších skladateľov baroka zaznejú v podaní renomovaných domácich a zahraničných súborov a sólistov. Agentúru SITA o tom informovalo občianske združenie Centrum starej hudby, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

 

Dni starej hudby odštartujú v utorok 2. júna koncertom v Malej sieni Slovenskej filharmónie vystúpením súboru Musica aeterna a Czech Ensemble Baroque – Vocal Quintet pod vedením Petra Zajíčka. Publikum si v bratislavskej Redute vypočuje diela Samuela Capricorna. Skladateľ 17. storočia pochádzal z Čiech a šesť rokov svojho krátkeho života žil vo vtedajšom Pressburgu (latinsky Posonium) ako učiteľ hudby a hudobný riaditeľ evanjelického kostola. Program doplnia ukážky z tvorby Antonia Bertaliho, viedenského cisárskeho skladateľa a Capricornovho súčasníka. Súbor Czech Ensemble Baroque – Orchestra & Choir pod vedením Romana Válka, koncertujúci pravidelne v zahraničí, uvedie v spolupráci so sólistami jedno z veľkých biblických oratórií Georga Friedricha Händela – Júda Makabejský. Vypočuť sa bude dať v sobotu 6. júna v Dóme sv. Martina. Organizátori ďalej upozorňujú na koncert, na ktorom v podaní súborov Purcellov zbor a Orfeo orchester a sólistov pod vedením Györgya Vashegyiho zaznejú kantáty Johanna Sebastiana Bacha a motetá Johanna Christopha Bacha. Koncert sa uskutoční 7. júna vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v bratislavskom Starom Meste.

 

V rámci 20. ročníka Dní starej hudby sú na programe aj dva recitály. Uskutočnia sa vo štvrtok 4. júna popoludní a večer v netradičnom priestore, v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci na Primaciálnom námestí. Popredná slovenská organistka pôsobiaca vo Francúzsku a Španielsku Monika Melcová v programe “Organové prieniky Európou” uvedie skladby talianskych, španielskych a nemeckých skladateľov 17. a 18. storočia.

Na záver festivalu, v pondelok 8. júna, vystúpi vo Dvorane VŠMU na Zochovej ulici na samostatnom recitáli mladý talentovaný iránsko-americký čembalista Mahan Esfahani. Návštevníci koncertu si v jeho podaní vypočujú Goldbergovské variácie Johanna Sebastiana Bacha. Mahan Esfahani povedie aj majstrovský kurz na Hudobnej a tanečnej fakulte Vysokej školy múzických umení. Začne sa v pondelok 8. júna o 9:30. Viac informácií o festivale možno nájsť na webstránke http://www.earlymusic.sk.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články