Hronský Beňadik: Perla potrebuje obnovu

Ďalšia národná kultúrna pamiatka kľačí na kolenách

11. mája 2000
Ak sa nenájdu prostriedky na rekonštrukciu kostola a kláštora v Hronskom Beňadiku, ktorý pochádza ešte z roku 1075, vzácne historické objekty sa čoskoro zmenia na ruiny. Národná kultúrna pamiatka s prídomkom perla Pohronia je v havarijnom stave. Šindľové strechy, drevené konštrukcie, elektrické rozvody aj múry postupne schátrali. Veľkolepá trojloďová bazilika, ktorú dal v roku 925 postaviť kráľ Gejza I., už dávno vysiela naliehavé signály na záchranu. Na rovnakej vlnovej dĺžke sa však zatiaľ neobjavili subjekty ochotné investovať do obnovy vzácnej pamiatky napriek jej veľkému dobovému významu. Veď kláštor a kostol, postavené na križovatke ciest spájajúcich Nitru so Zvolenom a banskými centrami, zohrávali nielen dôležitú obrannú úlohu. Tu sa vydávali rôzne písomnosti, overovali listiny, riešili majetkové spory. V prvej polovici 16. storočia komplex prebudovali na kľúčovú renesančnú protitureckú pevnosť. Podľa historických dokumentov prešli obe sakrálne stavby mnohými stavebnými úpravami – po vyhorení v roku 1435 nasledovali roky obnovy. Súčasné objekty sú konglomerátmi prvkov rôzneho slohu.

Záchranu tejto známej národnej kultúrnej pamiatky spojenej s menom sv. Beňadika, ktorej generálna oprava by si vyžiadala asi 200 miliónov korún, iniciujú predstavitelia obce a farského úradu spolu so skupinou dobrovoľníkov. Podľa informácií tamojšieho farára Piotra Lasotu však zatiaľ na osobitnom účte, existujúcom asi pol roka, nepribudli nijaké finančné prostriedky. Hronskobeňadičania však veria, že osud perly Pohronia, ktorá zanechala na formovaní histórie nášho štátu zreteľné stopy, nenechá ľudí schopných finančne pomôcť jej obnove ľahostajnými.

Oľga Prekopová

Zdroj: Denník Pravda č. 108/00, 11. 05. 2000

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trenčín: Dom mestského kata

2. mája 2000
Dom, v ktorom údajne býval trenčiansky mestský kat, ešte donedávna obhospodarovali bezdomovci. Podľa toho aj vyzeral. Kultúrna pamiatka z prelomu 16. a 17. storočia bola v dezolátnom stave a strašila turistov na prístupovej ceste k Trenčianskemu hradu.

Sľuby nič nezachránia

Nezáujem ministerstva kultúry o ohrozené pamiatky

26. júna 2000
Ani niekoľkonásobné alarmujúce signály zatiaľ nepriniesli prostriedky na obnovu dvoch významných spišských pamiatok – levočského chrámu a Spišského hradu.

Benediktínsky kláštor v zúfalom stave

“Fasády na čelnej strane tejto národnej kultúrnej pamiatky rekonštruovali ešte v 80. rokoch. Na renesanciu veží a portálu pošli milióny. Kláštor sv. Benedikta a Panny Márie je však celý v zúfalom stave. Komplexná oprava je nevyhnutná. Musím veriť, že sa toho ešte dožijem, aj keď tomu zatiaľ nič nenasvedčuje…”