Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici sa prebúdza, oživí ho symfonická noc

Obrázok k článku

Hoci znovuotvorenie najstaršieho tatranského hotela vo Vysokých Tatrách je naplánované na koniec tohto roka, ešte koncom júla ponúkne hudobný zážitok. Na terase hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici sa uskutoční koncert s názvom Symphony Night. „V podaní 35-členného symfonického orchestra z Košíc, Filipa Tůmu a Heleny Szabóovej zaznejú priamo pod holým nebom a s výhľadom na Lomnický štít známe operné árie, ale aj svetové skladby či filmové piesne,“ informovala agentúru SITA Lenka Maťašovská, marketingová a PR manažérka hotela. Koncert bude v nedeľu 31. júla o 19:30, vstup naň je bezplatný.

 

„Týmto koncertom chceme ukázať, že kultúrny život, ktorý v Tatranskej Lomnici v minulosti bol, sa postupe vracia,“ uviedla ďalej Maťašovská. Budova hotela z roku 1893 podľa jej slov prinesie po rekonštrukcii noblesu, ktorá tu bola a na ktorú doteraz pamätníci spomínajú. Ako dodala, plánovaný koncert je určený pre všetkých návštevníkov Vysokých Tatier a regiónu, ale tiež pre domácich. „Sedenie bude zabezpečené, no keďže sa bude koncert konať vonku a vo večerných hodinách, ľuďom odporúčame, aby si so sebou zobrali radšej teplejšie oblečenie, prípadne deku,“ upozornila Maťašovská.

 

Hotel Lomnica bol vôbec prvý hotel v Tatrách, ktorý postavili v roku 1893 podľa projektu významného architekta Gedeona Majunkeho zo Spišskej Soboty. Po jeho dokončení mu patrilo niekoľko prvenstiev, bola to napríklad najväčšia hrazdená budova vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a zároveň najhonosnejší a najvyhľadávanejší hotel. Navštívil ho aj prvý československý prezident Tomáš Garrique Masaryk. Trojposchodový hotel mal 28 izieb, reštauráciu a kaviareň, neskôr prvé kancelárie kúpeľného riaditeľstva a poštový úrad. O toto výsadné postavenie ho pripravila až postupná výstavba tatranských grandhotelov v Starom Smokovci, Tatranskej Lomnici a Štrbskom Plese v rokoch 1904 až 1906. Hotel Lomnica patril dlhé roky do podniku Interhotel Tatry, neskôr zmenil niekoľkých vlastníkov. V súčasnosti je budova zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok, približne 20 rokov bola zatvorená a chátrala. Jej znovuotvorenie po rekonštrukcii je plánované na koniec tohto roka.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Chránené objekty vo Vysokých Tatrách končia ako ruiny

Nedostatok peňazí, nezáujem o kúpu a v prípade pamiatkovo chránených objektov aj vysoké náklady na rekonštrukciu sú príčinami, že viaceré objekty vo Vysokých Tatrách chátrajú. Vedúci oddelenia výstavby Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Peter Novák potvrdil, že pre niektorých majiteľov pamiatkovo chránených objektov je jednoduchšie nechať budovu rozpadnúť. Po zániku predmetu ochrany je potom pre majiteľa jednoduchšie postaviť na jej mieste repliku, prípadne úplne novú budovu. Mesto v súčasnosti eviduje niekoľko objektov, ktoré vzhľadom alebo stavom ohrozujú okolité objekty alebo ľudí. Patrí medzi ne aj Kúpeľný dom, hotel Lomnica, či hotel Európa.