Hornú časť hradu Devín začali obnovovať

Obrázok k článku

Obnova hornej časti hradu Devín v Bratislave je už v plnom prúde. Práce sa začali ešte vo februári a zhotoviteľ má na obnovu hornej časti hradu štyri mesiace. Na projekt za takmer 400-tisíc eur hlavné mesto získalo grant z tzv. nórskych fondov. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu.

 

Obnova hradu Devín, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, sa začala už koncom minulého roka. Bralo vyčistili a osadili tu monitorovací systém na odhalenie nestabilných častí skaly. So samotnou rekonštrukciou hradu mesto plánovalo začať až v polovici marca, priaznivé počasie však umožnilo skorší začiatok prác. „Takáto mierna zima stavebným prácam praje. Čím skôr budú práce ukončené, tým skôr bude horný hrad Devín opäť sprístupnený verejnosti. Bratislavčania a ďalší návštevníci si tak budú môcť naplno užiť túto krásnu kultúrnu pamiatku,“ hovorí primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. V rámci rekonštrukcie obnovia hornú časť hradu, vybudovať by tu mali aj nové chodníky, zábradlia či schodiská. Po skončení prác plánuje Múzeum mesta Bratislavy obnoviť expozície v jaskynných priestoroch hradného brala. Projekt obnovy hornej časti hradu Devín stojí takmer 400-tisíc eur. Hlavné mesto na obnovu získalo grant z Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu. Nórske fondy pokryjú 85 percent nákladov, zvyšných 15 percent prispeje bratislavská radnica.

 

Horná časť hradu Devín je od roku 2008 uzavretá. V rokoch 2008 – 2010 v tejto časti hradu opravovali staticky porušené hradbové murivo nad prístupovým schodiskom. Súčasťou rekonštrukcie bol aj archeologický výskum, pri ktorom objavili najstaršiu stredovekú fázu na hornom hrade – obrannú vežu a na dolnej terase odkryli architektúry z 13. – 17. storočia. Po ukončení archeologického výskumu bolo naplánované aj vybudovanie pamiatkovej rezervácie a rekonštrukcia výstavných priestorov, plány však zastavil nedostatok peňazí. Archeologické nálezy preto zostali ďalších pár rokov provizórne prekryté a časť hradu uzavretá. Z poskytnutého grantu plánuje hlavné mesto vybudovať ochranu týchto pamiatok. Vybudovať treba nové chodníky, potrebné sú aj nové zábradlia či schodiská. Pôvodné drevené konštrukcie by mali nahradiť nové kovové. Vynovené budú aj jaskynné priestory horného hradu, kde budú môcť návštevníci vidieť najmenší a najnižšie položený jaskynný priestor. Na hrade by mala v budúcnosti pribudnúť aj geologická expozícia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články