Hornoorešanci sa učili trasenú aj vodzenú

Obrázok k článku

Folklórnym podujatím Orešanský rínek vyvrcholí v sobotu v Horných Orešanoch v okrese Trnava škola orešianskeho tanca. Záujem naučiť sa tance typické pre tento región malo asi 50 dedinčanov. V sobotu ukážu, čo sa počas šiestich piatkových večerov naučili.

 

Typickými orešianskymi sú tance ,,vodzená“, ,,učapuvaná“, ,,trasená“, ale aj ,,sotiš“. Absolventi školy tancov sa učili napríklad aj čardáš, ktorý má však v tomto regióne špecifické prvky. ,,Našou výnimočnosťou pri párových tancoch je, že kým celé Slovensko robí na prvú dobu tanečný pohyb dolu, orešiansky región ide na prvú dobu hore,“ vysvetlil charakteristickú črtu orešianskych tancov Ivan Greguš z ľudovej hudby Fidli Canti, ktorá školu tancov organizovala. Mimoriadny záujem o kultúrne dedičstvo po predkoch prekvapil podľa Greguša aj organizátorov. Tance z Orešian prebrali podľa Ruženy Krajčovičovej z Fidli Canti do svojich programov aj renomované folklórne súbory. V programe Orešanského rínku sa od 17:00 v kultúrnom dome okrem čerstvých absolventov školy orešianskych tancov predstaví aj ľudová hudba Skaličan, detský folklórny súbor Čerešenka zo Smoleníc, Záruby zo Smoleníc a chýbať nebude domáca detská ľudová hudba Fidli Canti. Do tanca až do rána bude hrať Karpatská muzika.

 

Už od 16:00 začne na rínku predaj domácich výrobkov a orešianských dobrôt, chýbať nebude ani známe orešianske víno.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stredoeurópska hudobná akadémia predstaví dobovú hudbu

Stredoeurópska hudobná akadémia (Middle European Music Academy/MEMA), určená nielen učiteľom a študentom hudby, ale aj širokej verejnosti, bude od 3. do 7. novembra v Poprade. „Stredoeurópska hudobná akadémia s podtitulom hudba, tanec, výstava je unikátny kultúrno-edukačný počin, ktorý je určený nielen hudobnej verejnosti, ale i širokej verejnosti a kladie si za cieľ dávať novú inšpiráciu publiku a povzbudiť ho k vyšším nárokom,“ uviedla na tlačovej besede v Poprade garantka projektu MEMA Anna Hrindová.

Vianoce od Lucie do Troch kráľov v múzeu

Od Lucie do Troch kráľov pripravilo Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou v okrese Vranov pre svojich návštevníkov programy s témou Vianoc a zimného zvykoslovia. Pásmo podujatí pomenovali Śčeśľive śvjatočki v nárečí Šariša. V múzeu si hostia môžu nakúpiť drobné vianočné pečivo, ozdoby do bytu aj na vianočný stromček. Zabaviť ich príde folklórny súbor Oblík a Vederko.