Hodiny staré aj tristo rokov v SNM

BRATISLAVA 16. mája 2004 (SITA) – Viac ako tristoročné hodiny vystaví od stredy Slovenské národné múzeum (SNM) v Bratislave. Atraktívna zbierka 81 hodín dokumentuje vývoj od 17. do začiatku 20. storočia. Hodinové strojčeky poukazujú na technický pokrok v meraní času a skrinky približujú dávno minulú dobu. Súčasťou expozície je aj hodinárska dielňa a hodinárske náradie zo zbierok Mestského múzea v Bratislave. Najstarším exemplárom v zbierke sú renesančné stolové figurálne hodiny v podobe Madony s Ježišom. Sú jednoručičkové a žezlo Madony slúži ako ukazovateľ času. Zastúpené sú takisto barokové, klasicistické či biedermeierovské hodiny. Pestrosť výstavy dokazujú ornamentálne, stĺpikové, drevené a lakované hodinové skrinky a hracie strojčeky.
Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SNM Jana Mojžitová, návštevníci si budú môcť k výstave kúpiť farebný katalóg s popismi a vyobrazeniami jednotlivých hodín. V bratislavskom SNM budú hodiny vystavené do 3. októbra.

(SITA, zd;ra), 0146

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výstava Hodiny v Bojniciach

Hodiny patria v každom múzeu medzi atraktívne exponáty. Bojnické múzeum má vo svojich zbierkach takmer 80 kusov hodín. Zbierka dokumentuje vývoj hodín v priebehu niekoľkých storočí, najstaršie jednoručičkové pochádzajú zo 17. storočia a najmladšie zo začiatku 20. storočia. Hodinové strojčeky sú dokumentom technického pokroku v meraní času a skrinky približujú dávno minulú dobu.

Vo Viedni bude Noc múzeí

5. októbra 2004 (SITA) – V sobotu sa v rakúskej metropole uskutoční kultúrne podujatie s názvom “Dlhá noc múzeí”. Ak to návštevníci časovo zvládnu, budú si môcť od večera do jednej hodiny v noci vychutnať nočný pohľad umeleckých zbierok a aktuálnych výstav v 61 múzeách, ku ktorým patrí Historické múzeum, Múzeum Sigmunda Freuda, Leopoldovo múzeum, Židovské múzeum a mnohé ďalšie.

Vystavia grafiky s podobou európskych miest spred 300 rokov

BRATISLAVA 28. februára 2004 (SITA) – Od budúceho týždňa otvorí v Bratislave Slovenské národné múzeum (SNM) spolu s banskoštiavnickým Slovenským banským múzeom (SBN) novú výstavu Európske mestá v premenách času. Expozícia určená najmä pre študujúcu mládež, ale i kultúrnu i odbornú verejnosť, bude mať vernisáž v SNM na Vajanského nábreží vo štvrtok, 4. marca, o 15:00. Takmer 120 grafík dopĺňa 70 kníh zo 16. až 19. storočia. Výstava poukazuje na krásu a význam vyobrazenia mesta v grafickom umení minulých stáročí a súčasne umožňuje divákovi predstaviť si, ako vyzerali Viedeň, Budapešť, Paríž, Londýn pred tristo rokmi a porovnať ich s dneškom.