Históriu miest Európy oživila výstava na Bratislavskom hrade

Obrázok k článku

Zbierky múzeí a galérií môžu občas skrývať aj poklady. Dôkazom toho je výstava Tajomné grafiky, na ktorú pozýva Slovenské národné múzeum (SNM) na Bratislavský hrad až do 31. decembra. V Lapidáriu pod Čestným nádvorím hradu možno spoznať podobu európskych a ďalších miest pred tromi storočiami. Vystavená kolekcia grafík miest (vedút) z 18. storočia bola jedným z najväčších prekvapení počas obnovy koháry-coburgovského kaštieľa vo Svätom Antone v 60. rokoch, v ktorom je od roku 1962 zriadené múzeum. Kolekciu našli vo vstavanej skrini salónu zvaného Rodová galéria. V inventári kaštieľa z roku 1792 je pritom záznam až o 126 vedutách, no dodnes sa zachovalo 78 a zreštauroval ich maliar Boris Kvasnica. Na výstavu do Bratislavy vybrali tridsať vedút, ktoré zachytávajú vtedajšie najmä európske mestá, okrem iného napríklad Brusel a Bratislavu, ale i Konštantínopol (dnešný Istanbul) a Jeruzalem, agentúru SITA o tom informovala Andrea Litváková z oddelenia prezentácie SNM – Historického múzea.

 

Rytiny vznikli v rokoch 1719 (Berlín) až 1765 (Jeruzalem). Vyrábali sa z kreslených skíc, ktoré sa preniesli rytím na medené dosky a tie sa neskôr otláčali na ručne robený papier. Okrem svojej krásy sú grafiky skutočným historickým pokladom. Poskytujú totiž zaujímavé informácie o územnom plánovaní v 18. storočí a premenách miest, o ich budovách, mostoch či prístavoch. Väčšinu rytín vytvoril vojenský inžinier a topograf Friedrich Bernhard Werner (1688 – 1778) a v roku 1792 ich získal gróf Mikuláš Koháry (1721 – 1769).

 

Na Bratislavskom hrade možno navštíviť i ďalšie zaujímavé výstavy. Brazíliu ako krajinu blízku srdcu prezidenta Rudolfa Schustera a jeho rodine predstavuje výstava Štyri generácie Schusterovcov cez vnútrozemie Brazílie. V hradných sálach na treťom poschodí sa dá vidieť do 11. decembra. Výstava zachytáva pomocou filmovej kamery a fotoaparátu obraz brazílskej džungle, krásu a pestrosť jej rastlín a živočíchov, ale aj život zlatokopov a najmä kmeňa parecízskych Indiánov v rokoch 1927 až 2014. Rudolf Schuster podľa vlastných slov podnikol cesty do Brazílie preto, lebo ho ešte ako dieťa uchvátili zachované časti z dokumentárneho filmu z expedície jeho otca a strýkov v rokoch 1927 – 1928. Otec exprezidenta Alois Schuster sa spolu s Jánom a Michalom Benedikovcami počas nej podieľali na objavení územia súčasného brazílskeho štátu Tocantins. Rovnakými trasami následne viedli aj ďalšie expedície Rudolfa Schustera a jeho rodiny v rokoch 1991, 2001 a 2014.

 

Popri tom je na Hrade do 30. júna budúceho roka otvorená výstava Z cechovej truhlice. Výstava na treťom poschodí Hradu predstavuje najkrajšie cechové pamiatky na Slovensku. Cechové truhlice, poháre, pečatidlá, cechové artikuly, predmety, ktoré patrili cechom a používali sa pri cechových zasadnutiach predstavia sprievodcovia špeciálne určení pre dospelých aj pre rodiny s deťmi. Medzi najstaršie a najvýznamnejšie exponáty patrí Protokol cechu pivovarníkov v Košiciach z roku 1742. K najreprezentatívnejším predmetom na výstave zas patria pozlátený pokál (veľký zdobený pohár) cechu murárov a kamenárov v Bratislave z roku 1650 a strieborný pokál cechu mäsiarskych tovarišov v Bratislave z roku 1724.

 

Historické múzeum pozýva taktiež na stálu výstavu Dejiny Slovenska od praveku po Veľkú Moravu. Prvá časť dlhodobo pripravovanej expozície predstavuje najstaršie dejiny nášho územia. Vidieť na nej možno vzácne archeologické nálezy z praveku, z čias príchodu prvých etník na naše územie až po prvý štátny útvar Slovanov. Prístupné sú aj výstavy o obnove Bratislavského hradu a o Bratislavskom hrade na grafikách.

 

Historické múzeum SNM je na Bratislavskom hrade pre verejnosť počas zimnej sezóny, teda od 1. novembra do 31. marca otvorené denne okrem pondelka od 9:00 do 17:00, posledný vstup je o 16:00. 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články