Historický park pri kaštieli Nová ves nad Žitavou

Obrázok k článku

Historický park pri kaštieli v Novej Vsi nad Žitavou prechádza kompletnou obnovou. Od druhej svetovej vojny len chátral. Obec sa teraz rozhodla vrátiť mu lesk starých čias, keď tu bývali ešte významné barónske rody. Za posledné tri roky investovala do jeho obnovy zhruba 13 000 eur, ďalších 3 600 eur získala od Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Snažíme sa dať park do takého stavu, ako ho poznali naši starí rodičia a prarodičia, keď ešte patril šľachtickým rodom,“ povedala starostka Novej Vsi na Žitavou Marta Danková. Obec pri revitalizácii vychádza z historickej fotografie. Z parku sa má stať pekná a kultúrna oddychová zóna.
Ako prvý obec zrekonštruovala v rokoch 2010 a 2011 pod dohľadom pamiatkarov múr okolo parku, ktorému hrozilo zrútenie. Teraz v júli pred kaštieľom vysadili okrasný kruh, ktorý tam bol aj v minulosti. „V auguste podávame projekt cez program Leader na rekonštrukciu hlavného chodníka, oplotenie a mobiliár – lavičky, osvetlenie,“ doplnila Danková. Ďalšou etapou bude revitalizácia stromov a kríkov, projekt počíta s nákladmi okolo 400-tisíc eur. Náletové dreviny, ktoré v parku v minulosti nestáli, vyrúbu a zostanú tam len pôvodné. Časť parku je pokrytá brečtanom, čo mu dodáva romantický vzhľad. „Je to najsúvislejší porast brečtanu, aký vôbec v historických parkoch na Slovensku je,“ vyzdvihla Danková. V parku sa nachádza aj historický vodný systém, ktorý zavlažoval stromy. Jeho súčasťou boli jazierka, na ktorých sa baróni člnkovali. V budúcnosti by obec chcela zrekonštruovať aj ten, no zatiaľ na to nemá peniaze. Predpokladané náklady sú zhruba 465-tisíc eur.
Kaštieľ dala v 19. storočí postaviť rodina Jána Klobušického, poslanca kráľovského parlamentu. V jeho susedstve už vtedy stál kaštieľ rodiny Jozefa Slávyho, ktorý zastával v monarchii rôzne významné funkcie – bol napríklad držiteľom titulu strážca kráľovskej koruny, predsedom Hornej snemovne a členom Uhorskej akadémie vied. Oba kaštiele obklopoval anglický park s rozlohou 6,6 hektára, v ktorom rástlo približne sto druhov drevín. K dendrologickým vzácnostiam parku patrí napríklad 170-ročný dub letný so zlatožltými listami, borievka virgínska, ginko dvojlaločné či tisovec dvojradový. Šľachtické rodiny medzi sebou súperili v zariadení kaštieľov a v úprave parkov. Po barónoch Klobušických kaštieľ zdedila rodina Júliusa Keltza, tekovského župana.
Dnes slúži ako internát odborného učilišťa a oba pri sebe ležiace parky tvoria jeden celok. Časť pri kaštieli Klobušických je verejným parkom, druhá časť je súčasťou strednej záhradníckej školy.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články