Historické osobnosti ožijú na hrade Červený Kameň

Obrázok k článku

Jedinečné stretnutie s významnými, ale i takmer zabudnutými postavami dávnych dôb je možné zažiť prostredníctvom hraných nočných prehliadok na hrade Červený Kameň. Scénické podujatie pripravuje Slovenské národné múzeum – Múzeu Červený Kameň pod názvom Tajomné tiene v troch termínoch – 30. júna, 11. augusta a 1. septembra. Hrané nočné prehliadky sa v týchto termínoch začnú vždy od 18:30 a konať sa budú následne každú polhodinu, agentúru SITA o tom informoval Michal Lukáč zo SNM – Múzea Červený Kameň. “Počas troch sobotných dovolenkových večerov v jednotlivých expozičných miestnostiach vystúpia z vystavených obrazov – teda zo svojho tieňa – slávne, ale i menej známe osobnosti slovenskej alebo svetovej histórie a zavedú návštevníka do minulých storočí,” opísal akciu Lukáč.
Návštevníci inscenovaných nočných prehliadok sa pomocou divadelného stvárnenia dozvedia o hrdinských činoch Mikuláša Pálffyho a sultána Sulejmana. Zoznámia sa aj s grófkou Eleonórou Kaunitz, ktorá sa pochváli, aké poklady ukrýva kunstkabinet jej manžela Rudolfa Pálffyho. O atmosfére sedemročnej vojny v Sliezku porozpráva plukovník Ján Revický a najnovšiu francúzsku módu inšpirovanú egyptským umením predstaví cisár Napoleon Bonaparte so svojou manželkou Jozefínou. Veľkou príležitosťou bude podľa Lukáča tiež stretnutie s arcivojvodkyňou Máriou Teréziou a jej manželom Františkom Lotrinským, s budúcim cisárom Jozefom, ktorý prezradí svoje reformátorské zámery v duchu osvietenstva. Okrem toho, hrané prehliadky poukážu na vladárske starosti cisára Karola VI., priblížia dôverný rozhovor dvoch habsburských sestier – Márie Anny a Márie Antoinetty a poodhalia zákulisie priateľstva medzi cisárovnou Sisi a jej bratrancom Ludwigom Bavorským.

Scenár podujatia Tajomné tiene pripravili Michal Lukáč, Michal Kováčik a Barbora Ondrušová. Viac o ňom možno nájsť na webstránkach Slovenského národného múzea a Múzea Červený Kameň – http://www.snm.sk a http://www.hradcervenykamen.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Návšteva u hradných pánov

SNM-Múzeum Červený Kameň pripravilo počas prvých dvoch májových víkendov pre návštevníkov, bežných smrteľníkov, jedinečnú možnosť nahliadnuť do súkromia príslušníkov šľachtického rodu Pálfi a to prostredníctvom Návštevy u hradných pánov.