Historické mapy a atlasy – výstava

Obrázok k článku

V Múzeu knižnej kultúry je od 18. januára 2011 sprístupnená ďalšia výstava s tematikou knižnej kultúry s názvom Historické mapy a atlasy. Pozostáva z máp zo 16. až 20. storočia (originálov i reprodukcií) a atlasov z 19. a 20. storočia z fondov histórie a historickej knižnice Západoslovenského múzea v Trnave.

Návštevníci majú možnosť vidieť napr. mapu Habsburskej monarchie zo začiatku 19. storočia, z toho istého obdobia mapy jednotlivých žúp horného Uhorska (Bratislava, Nitra, Trenčín, Orava, Liptov, Turiec, Zvolen, Tekov, Hont, Novohrad), etnografickú mapu Uhorska podľa sčítania ľudu v roku 1910, Československo z decembra 1938 po mníchovskej dohode, veduty európskych miest z čias tridsaťročnej vojny (1618-1648), Mexiko z prelomu 17. a 18. storočia ako súčasť španielskeho impéria pod názvom Nové Španielsko, južnú a východnú Áziu z 18. storočia, indické kráľovstvá z roku 1856 pred prvou vojnou za indickú nezávislosť proti britskej Východoindickej spoločnosti (1857), Severnú Ameriku z prvej polovice 19. storočia pred Mexicko-Americkou vojnou (1846-1848) či mapu U. S. A. z roku 1919 s vyznačenými indiánskymi územiami a mnohé iné.

Zdroj: www.infolib.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovensko na mapách v 16. – 20. storočí

Slovenské národné múzeum v Bratislave sprístupnilo 16. marca 2005 na Vajanského nábr. č. 2 unikátnou výstavou s názvom “Slovensko na mapách v 16. – 20. storočí” málo známu kartografickú minulosť Slovenska od začiatkov mapovania jeho územia v 16. storočí až do súčasnosti.

V Trnave môžeme obdivovať krásu starých kníh

Výstavu kníh z produkcie tlačiarne pôvodnej Trnavskej univerzity (1635-1777) zo súkromnej zbierky Bohumila Chmelíka otvorili vo štvrtok 4. novembra 2010 v Trnave. Výstava s názvom Krása starých kníh dokumentuje výtvarné majstrovstvo a remeselnú zručnosť tlačiarov historickej univerzity, ktorá šírila kultúru do celého Uhorska.

Knižnica predstavuje vývoj platidiel za posledných sto rokov

Žilinská krajská knižnica predstavuje históriu vývoja platidiel v strednej a východnej Európe za posledných sto rokov. Výstava Vzostupy a pády mien mapuje udalosti, ktoré mali dopad na meny používané od čias rakúsko-uhorskej monarchie, cez vznik a zánik jednotlivých štátov či politické a vojnové zmeny, ktoré viedli k menovým otrasom počas minulého storočia. Dokumenty, mapy, dobové fotografie, kurzové prevody, akcie či vkladné knižky dokumentujú dramatické zmeny menových systémov a ich dopady na životy obyčajných ľudí.