Grécke pamiatky na úteku

Ilustračný obrázok k článku

Slovenskí colníci dostali varovanie o ukradnutých pamiatkach z Grécka. „Desiatky predmetov nevyčísliteľnej kultúrnej hodnoty ukradli pašeráci z kostolov, múzeí či galérií a predali ich za hranicami. Za posledné roky najviac predmetov ukradli v Grécku,“ uviedla hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.
Grécke úrady nahlásili tento rok zatiaľ krádeže ôsmich predmetov, minulý rok to bolo 19 kusov. „Rekordný bol rok 2010, keď prišlo nahlásenie o 147 prípadoch ukradnutých kultúrnych predmetoch – všetky prípady boli z Grécka,“ povedala Macíková s tým, že prípad z inej krajiny ako Grécka naposledy nahlásili v roku 2009, boli to krádeže v Bulharsku a Japonsku.
Medzi odcudzené predmety patrí napríklad ikona Krista z roku 1634-35, mramorový blok z ranokresťanskej baziliky z piateho storočia, vápencový náhrobný kameň z tretieho až druhého storočia pred Kristom, ktorý ukradli z cintorína starobylého mesta Amvrakia, zo súčasnej časti mesta Arta v Epiruse v Grécku. Zmizol aj obraz Pabla Picassa Hlava ženy či fragment z kompozície troch sôch bohov pôvodom z Bulharska.
Finančná správa spolupracuje na odhaľovaní pašovania predmetov kultúrneho dedičstva už 12 rokov. „Správa o odcudzených predmetoch sa k nám dostane prostredníctvom systému medzinárodného varovania a Ministerstva kultúry SR,“ vysvetlila Macíková.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Krádeže obrazov – prierez

28. augusta 2004 (SITA/AFP) – Minulú nedeľu bol z múzea v nórskom Oslo ukradnutý obraz Edvarda Muncha Výkrik. Iný z jeho obrazov bol ukradnutý už v roku 1994 z Národnej galérie v Oslo, neskôr sa však našiel. Tu je stručný prehľad najznámejších krádeží obrazov od roku 1985.