Grécke Mykény aj v Rybníku

Obnova.sk Fotografia

RYBNÍK – Husársky kúsok sa podaril slovenským a nemeckým archeológom v Rybníku pri Leviciach. Pri výskume, unikátnom aj v stredoeurópskom zábere, objavili zvyšky osady starej 3 500 rokov, ktorá sa významom vyrovná pamiatkam z čias starého Grécka.Obnova.sk Fotografia

“Mnohí Slováci cestujú za pamiatkami do Stredomoria či obdivujú egyptské pyramídy. Málokto si uvedomuje, že aj na Slovensku máme porovnateľné skvosty,” tvrdí šéf výskumu Jozef Bátora. Pri prácach, kde pomáhajú okrem študentov archeológie aj dobrovoľníci z obce, objavili napríklad prenosné piecky či unikátne keramické hrkálky.

Obnova.sk Fotografia

“Nepatrili zrejme bábätku, hoci by splnili aj tento účel, ale skôr ich naši predkovia využívali pri náboženských rituáloch,” hovorí J. Bátora. Podľa neho boli tunajšie obydlia v staršej bronzovej dobe usporiadané podobne ako osady v gréckych Mykénach či v Turecku. “Naši ľudia v bronzovej dobe neboli na nižšej civilizačnej úrovni ako obyvatelia starého Grécka. Boli rovnako inteligentní,” dopĺňa Bátora.

Obnova.sk Fotografia

Oblasť dolného Pohronia je zaujímavá aj tým, že rímsky cisár Marcus Aurelius tu napísal svoje filozofické dielo Hovory k sebe samému. “V okolí dolnej časti Hrona sa zrejme odohrala aj bitka Rimanov s barbarmi. Je to výjav, ktorý dnes turisti z celého sveta obdivujú na Trajanovom stĺpe v Ríme,” dodal archeológ.

Obnova.sk Fotografia

Obnova.sk Fotografia

Zdroj: Nový Čas

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pri výstavbe nájomných bytov našli sídlisko z doby bronzovej

Pri výkopových prácach počas výstavby nájomných bytov s nižším štandardom v obci Abovce v okrese Rimavská Sobota bolo uplynulý týždeň porušené sídlisko z doby bronzovej. „Počas záchranného archeologického výskumu bola preskúmaná časť plochy, na ktorej boli objavené keramické fragmenty pilinskej kultúry z mladšej doby bronzovej (1 500 – 1 100 pred Kr.),“ agentúru SITA informoval archeológ Alexander Botoš z Gemersko-malohontského múzea. Ako doplnil, objavené boli aj nálezy, ktoré možno priradiť k materiálnej náplni kyjatickej kultúry z neskorej doby bronzovej (1 100 – 700 pred Kr.).