GMB upozorňuje na divadelnú históriu Bratislavy

Obrázok k článku

Na fakt, že Bratislava bola ako dočasné hlavné mesto Uhorského kráľovstva už od začiatku 17. storočia najvýznamnejším centrom divadelníctva na našom území, upozorňuje výstava Galérie mesta Bratislavy (GMB). Expozíciu “Mestské divadlo v Prešporku / Výber zo zbierok Galérie mesta Bratislavy” si záujemcovia môžu do 11. septembra pozrieť v priestoroch galérie v Pálffyho paláci na Panskej ulici. Kurátorka Martina Vyskupová približuje na výstave výber z pozoruhodnej kolekcie diel zo zbierok GMB, ktoré súvisia s divadelnou históriou hlavného mesta, konkrétne so staršou budovou divadla z roku 1776 a aj s novšou stavbou z roku 1886. Návštevníci výstavy môžu obdivovať súbor grafických listov, malieb, kresieb a sôch, ktoré vznikli od poslednej tretiny 18. do prvej polovice 20. storočia, medzi nimi napríklad aj kolekciu akvarelových návrhov na rôzne divadelné dekorácie a kulisy. Výstava je doplnená o vybrané predmety a reprodukcie fotografií a pohľadníc vzťahujúcich sa k obom Mestským divadlám zo zbierok Múzea mesta Bratislavy, Štátneho archívu v Bratislave a Slovenskej národnej galérie.

Ako pripomína GMB, v poslednej tretine 18. storočia bola na mieste dnešnej historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) na Hviezdoslavovom námestí postavená prvá stála divadelná budova v Bratislave, respektíve v Hornom Uhorsku – Mestské divadlo v Bratislave. Hlavným mecenášom, ktorý poskytol peniaze na jej výstavbu, bol gróf Juraj Csáky de Körösszegh et Adorján IV. Oficiálne otvorenie sa konalo v septembri 1776. Začiatkom 80. rokov 19. storočia začali predstavitelia mesta uvažovať o prestavbe divadla a na jeseň 1884 ho museli zbúrať pre nevyhovujúci technický stav. Nová stavba Mestského divadla bola vytvorená podľa návrhu významných tvorcov divadelných budov v strednej Európe, viedenských architektov Ferdinanda Fellnera ml. a Hermanna Gottlieba Helmera na mieste staršej budovy. Verejnosti bola sprístupnená na oficiálnom otvorení v septembri 1886. V roku 1920 začína v budove Mestského divadla pôsobiť profesionálne Slovenské národné divadlo, ktoré má popri činohre aj operný súbor. Svoju činnosť rozbehlo 1. marca 1920 premiérou Smetanovej Hubičky a pôsobí v nej dodnes.

K výstave vydala GMB aj publikáciu od Jany Laslavíkovej a Martiny Vyskupovej “Mestské divadlo v Prešporku”. Výstavu môžu záujemcovia vidieť do 11. septembra denne od 11:00 do 18:00, okrem pondelka.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Bojnický oltár a maľby Hložníka v GMB už len do piatku

BRATISLAVA 30. mája 2004 (SITA) – Unikátne výstavy – Bojnický oltár a Vincent Hložník: Obrazy 1941-1949 vystavuje Galéria mesta Bratislavy (GMB) už len do piatku. Vzácne dielo florentských majstrov 14. storočia a 72 malieb majstra slovenskej moderny si priaznivci výtvarného umenia môžu pozrieť denne od pondelka do piatku v Pálffyho paláci na Panskej 19 denne okrem pondelka od 11:00 do 18:00.