Getty Museum vráti holandskú maľbu ukradnutú nacistami

Obrázok k článku

Predstavitelia J. Paul Getty Museum v utorok informovali, že dedičom židovského obchodníka s umením Jacquesa Goudstikkera vrátia holandskú maľbu zo 17. storočia, ktorú počas druhej svetovej vojny ukradli nacisti.

Goudstikker ušiel z Holandska v roku 1940, krátko pred tým, ako do krajiny vtrhli nacisti, pričom tam zanechal veľkolepú kolekciu umenia, vrátane krajinky Pietera Molijna z roku 1640 (Landscape with Cottage and Figures). “Getty maľbu získalo v dobrej viere na aukcii v roku 1972 a nikdy ju nevystavovalo,” uvádza sa vo vyhlásení múzea. V spolupráci so zástupcami Goudstikkerových dedičov však zistili, že maľba bola v čase invázie v roku 1940 jeho majetkom a po skončení vojny ju rodine nevrátili. “Na základe týchto zistení sa Getty rozhodlo, že by sa maľba mala vrátiť dedičom,” skonštatovali zástupcovia múzea.

Goudstikkerova dedička Marei von Saher už roky bojuje na súdoch a snaží sa získať naspäť rodinnú umeleckú zbierku, ktorá sa roztratila po celom svete. “Vždy je povzbudzujúce vidieť dôležitú kultúrnu inštitúciu, akou je Getty Museum rozhodnúť sa urobiť správnu vec pre obete holokaustu a ich dedičov,” komentovala správy zberateľova nevesta, ktorá žije v USA.

Foto: getty.edu

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zomrela Miep Gies, ktorá zachránila denník Anny Frankovej

Miep Gies, ktorá zachránila denník Anny Frankovej pred nacistami, zomrela v pondelok 11. januára 2010 vo veku 100 rokov po krátkej chorobe. Informovala o tom jej oficiálna internetová stránka Bola poslednou žijúcou zo skupiny ľudí pomáhajúcich židovskej rodine Frankovcov ukrývať sa v Amsterdame počas druhej svetovej vojny. Gies sa narodila v roku 1909 vo Viedni, ako jedenásťročná sa presťahovala do Holandska. V roku 1933 začala pracovať pre spoločnosť Opekta Otta Franka. Riskovala vlastnú bezpečnosť a život, keď nosila ukrývajúcej sa rodine jedlo. “Nie som hrdinka,” povedala pri príležitosti oslavy jej 100. narodenín. “Nebolo to niečo, čo by som dopredu plánovala. Jednoducho som chcela urobiť niečo, čo by im pomohlo,” dodala.

Gettyho granty . Grants from the Getty

Campus Heritage Initiative
The Getty Grant Program recently awarded more than $1.5 million in grants to support the preservation needs of historic buildings, sites, and landscapes on college and university campuses across the United States as part of its Campus Heritage initiative. The next Campus Heritage application deadline is April 10, 2003.
Additional Information…