Fresku na Kalvárii v Prešove obnovia, získali grant 50-tisíc eur

Obrázok k článku

Vzácna freska na prešovskej Kalvárii sa predsa len dočká obnovy. Na tento účel dostane Prešov 50-tisíc eur z grantu Nadácie VÚB. Pôvodne mali byť peniaze z grantu určené len na záchranu fresky v kostolíku v Čeríne (okres Banská Bystrica), ktorý vyhral verejné hlasovanie, no správna rada nadácie napokon ocenila snahu hlasujúcich Prešovčanov a udelila grant aj prešovskej Kalvárii. Informoval o tom tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

 

„Jedna z najkrajších kalvárií z 18. storočia tak bude onedlho ešte krajšia,“ poznamenal Grejták. Prešovská kalvária je z veľkej časti dielom pátra Franza Pergera rovnako ako kalvária v Banskej Štiavnici. Klenbu nad schodiskom zdobí freska s motívom Jakubovho rebríka od miestneho barokového maliara Andreja Trtinu. Práce na obnove začnú v priebehu niekoľkých mesiacov. Podľa primátorky Andrei Turčanovej ide o veľmi pozitívnu správu pre Prešovčanov. „Vnímam to ako odmenu za to, že sme sa v našom meste dokázali zjednotiť pri presadzovaní spoločného záujmu, ktorým bolo obnovenie nádhernej fresky nad Svätými schodmi,“ povedala Turčanová.

 

O pamiatke, ktorá dostane financie na rekonštrukciu v rámci programu Poklady môjho srdca Nadácie VÚB, rozhodovala verejnosť v hlasovacej súťaži. Prešovská kalvária v tohtoročnom hlasovaní o grant na obnovu fresky prehrala o zhruba tisíc hlasov s freskou z čerínskeho Kostola sv. Martina biskupa. Za obe z pamiatok pritom hlasovalo viac ako 40-tisíc ľudí z celkového počtu vyše 94-tisíc hlasujúcich. Práve obrovský pozitívny ohlas verejnosti napokon spôsobil, že nadácia sa rozhodla prideliť okrem 70-tisícového grantu pre víťaznú fresku aj 50-tisíc pre tú na druhom mieste. „Snaha zachrániť kultúrne dedičstvo spojila Slovensko,“ uviedla hovorkyňa banky Alena Walterová. Predseda správnej rady nadácie Alexander Resch dodal, že každý rok je vyberaný v rámci podpory iný typ pamiatky. V predchádzajúcich ročníkoch to boli zvonice, vežové hodiny, mestské brány aj historické portály. „Pamiatky majú jedno spoločné – potrebu rekonštrukcie. Sme radi, že pomáhame pri obnove toho, čo je na Slovensku krásne a vzácne,“ dodal Resch.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články