Festival kumštu, remesla a zábavy tentoraz včelársky

Obrázok k článku

Spracovanie medu a ďalších včelích produktov a chov včiel bude hlavnou témou 18. ročníka Festivalu kumštu, remesla a zábavy, ktorý v Banskej Štiavnici v piatok a v sobotu (22. a 23. mája) organizuje Slovenské banské múzeum v spolupráci s tamojšou mestskou samosprávou a občianskym združením Iniciatíva za živé mesto. Po dvoch predchádzajúcich ročníkoch, keď bolo dejiskom festivalu Banské múzeum v prírode – banícky skanzen pri tajchu Klinger, sa festival vracia na nádvorie Starého zámku v centre mesta.

 

Okrem včelárov svoje umenie predvedú a svoje výrobky návštevníkom ponúknu aj košikári, hrnčiari, výrobcovia hračiek, kováči, šperkári, drotári a ďalší remeselníci. Pripravený je aj kultúrny program v podaní viacerých divadiel pre deti, kúzelníka Talostana a kapely EA. Nebude chýbať ani tradičný banícky orloj a tvorivé dielne.

 

Návštevníci si tiež budú môcť pozrieť stálu expozíciu Slovenského banského múzea na Starom zámku i aktuálnu výstavu (Ne)zabudnutí aušusníci, vyrobiť si hlinenú fajku či ryžovať zlato. Festival sa začína v piatok o 9:00 a potrvá do 17:00 a v sobotu od 9:00 do 19:00.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Aké podujatia chystá Slovenské banské múzeum?

Odpoveď na otázku z titulku nie je krátka. Okrem tradične širokej ponuky kvalitných výstav pripravuje SBM v spolupráci s partnermi aj ďalšie zaujímavé podujatia. Všetko začne Festival kumštu, remesla a zábavy, ktorý sa bude v tomto roku konať netradične 7. – 8. mája a bude spojený s festivalom Envirofilm, ktorý sa počas uvedeného týždňa bude konať aj v Banskej Štiavnici.

V piatok začína najväčší remeselnícky festival na Slovensku

V piatok 9. júla 2010 sa v Kežmarku začne najväčší remeselnícky festival svojho druhu na Slovensku i v Európe. Dobýjaním mestských hradieb začne jubilejný 20. ročník podujatia Európske ľudové remeslo. Organizátori festivalu pozvali do Kežmarku 200 remeselných majstrov. Remeselníci rozložia svoje stánky na Hlavnom a Hradnom námestí. Remeselníci budú okrem predaja svojich výrobkov aj predvádzať ich výrobu. Viaceré druhy remesla si budú môcť návštevníci festivalu sami vyskúšať. Aj takýmto spôsobom budú môcť remeselníci zabodovať v súťaži o Kráľa remesla. „Kežmarok je počas druhého júlového víkendu už tradične miestom stretnutí rodín, priateľov i obchodných partnerov, keďže areál poskytuje nielen pastvu pre oči v podobe ukážok remeselnej výroby, ale i bohatý kultúrny program,“ uviedla Adriana Saturyová z organizačného štábu EĽRO.