Egypt: Objavili možno najstarší kláštor sveta

Obnova.sk Fotografia

V Egypte objavili zvyšky starovekého kláštora. Podľa odborníkov na reštaurovanie koptskej architektúry by mohol pochádzať zo začiatku 4. storočia a tým by bol najstarším kláštorom sveta.Ako informovala katolícka misijná služba Misna v Ríme, našli robotníci pri obnove existujúceho Kláštora sv. opáta Antona, 100 kilometrov juhozápadne od Káhiry, staré základy. Našli tu zvyšky krížovej chodby a kuchyne.

Obnova.sk Fotografia
Ilustračné foto.

Historik páter Maximous pre Misnu povedal, že existencia tohto kláštora sa spomína v Antonius-Vita Apophthegmata zo 4. storočia. Doteraz ho však nedokázali lokalizovať.

Opát Anton, nazývaný aj Anton Veľký alebo pustovník narodený v Egypte, ktorý žil niekedy v období r. 251-356, sa považuje za otca mníšstva.

Zdroj: TKBS

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na Zobore nad Nitrou objavili archeológovia stredoveký kamenný vodovod

Nitra, 1. augusta (TASR) – Vedecký výskum Benediktínskeho kláštora svätého Hippolita na nitrianskom Zobore robia v tohtoročnej sezóne pracovníci Archeologického ústavu SAV v Nitre. “Doteraz odkryté archeologické nálezy potvrdzujú existenciu kláštora v období od 11. do 15. storočia. Ide o významnú archeologickú lokalitu. Zoborský kláštor bol podľa známych prameňov najstarším podobným duchovným centrom na Slovensku,” povedal dnes pre TASR vedúci výskumu Marian Samuel.

V Egypte objavili sarkofág s múmiou ženy

Egyptskí archeológovia objavili v oáze Baharíja nachádzajúcej sa približne 360 kilometrov juhozápadne od Káhiry sadrový sarkofág obsahujúci múmiu ženy alebo dievčaťa z obdobia pred približne 2300 rokmi. Informoval o tom generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass.