Egypt: Našli časť pamiatok, ktoré pri nepokojoch ukradli z múzea

Egyptskému ministerstvu pre starožitnosti sa podarilo získať späť niektoré z archeologických pokladov, ktoré koncom januára 2011 ukradli z Egyptského národného múzea. Počas protivládnych protestov, ktoré skončili odstúpením prezidenta Husního Mubaraka a ktoré sa odohrávali predovšetkým v oblasti okolo múzea, vnikli zlodeji cez strechu do budovy, pričom poškodili asi 70 predmetov vrátane dvoch múmií.

Ako v nedeľu 13. februára informoval minister pre starožitnosti Zahí Hawass, napokon sa ukázalo, že 28. januára si odniesli aj niekoľko vzácnych pamiatok. Podľa najnovších správ sa však už časť ukradnutého pokladu podarilo nájsť. Ide napríklad o kúsok z rakvy, ktorá pochádza z obdobia pred tritisíc rokmi, skarabea či malú pohrebnú sošku. Medzi artefaktmi, ktoré stále chýbajú, je socha kráľovnej Nefertiti ponúkajúcej obety bohom či torzo a ruky z pozlátenej drevenej sochy faraóna Tutanchamóna. Podľa vyjadrení egyptologičky Salimy Ikram lupiči pri krádeži presne vedeli, aké predmety chcú, pretože sa spustili do nižšieho podlažia múzea a zobrali len niektoré pamiatky, pričom ostatné si nevšímali.


Ako ďalej informoval Hawass, ktorého na novovzniknutý post ministra pre starožitnosti vymenovali 31. januára, v nedeľu sa niekto vlámal do skladiska pri pyramídovom komplexe Dahšúr. Ide už o druhý prípad za ostatné dni, prvýkrát sa niekto do budovy dostal 11. februára.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vedci objavili dva a pol metrovú hlavu sochy Amenhotepa III.

V egyptskom meste Luxor sa podarilo objaviť veľkolepú, tritisíc rokov starú, hlavu faraóna Amenhotepa III. z červeného granitu, uviedol v nedeľu egyptský minister kultúry Farouk Hosni. Dva a pol metra vysoká hlava starého otca kráľa Tutanchamóna má korunu Horného Egypta a pôvodne patrila stojacej soche faraóna Amenhotepa III., ktorá v rukách držala kráľovské insígnie. Podľa odborníkov ide o najlepšie zachovanú sochu hlavy faraóna, akú sa doteraz podarilo nájsť. “Iné sochy mali vždy niečo odlomené,” uviedol Hourig Sourouzian, ktorý viedol egyptsko-európsku expedíciu. “V tomto prípade je však (socha) nádherne vytesaná a vybrúsená od špičky koruny až po bradu, nič nie je odlomené,” dodal.

Vlastivedné múzeum v Galante oslavuje štyridsiatku

Vlastivedné múzeum v Galante v tomto roku oslavuje 40. výročie svojho vzniku. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ múzea Jozef Keppert, za celú dobu existencie sa im podarilo zhromaždiť viac ako 20-tisíc zbierkových predmetov, ktoré dokumentujú históriu a ľudovú kultúru okresu Galanta. Prevažná časť je súčasťou etnologickej zbierky, obsahuje napríklad ľudový odev či náradie, najmä z galantského regiónu. Ďalšie predmety sú zaradené do historickej, umeleckej a archeologickej zbierky. Mnohé zbierkové rarity však ešte len čakajú na reštaurovanie. Súčasťou osláv 40. výročia bude aj výstava, ktorú otvoria 10. novembra. Návštevníkom ponúkne výber toho najlepšieho zo zbierok múzea. “Verejnosť doteraz nemala možnosť vidieť napríklad predmety nájdené pri archeologickom výskume v Gáni,” uviedol Keppert.