Dotáciu na rozvoj kultúry dá bratislavský kraj 115 žiadateľom

Obrázok k článku

Dotáciu na rozvoj kultúry, ktorá je súčasťou novej Stratégie rozvoja kultúry v Bratislavskom kraji, dostane 115 žiadateľov. Dotácie Bratislavský samosprávny kraj (BSK) rozdelil na malé a veľké. Malé dotácie, do 2 500 eur, v celkovej sume 122 100 eur schválil predseda BSK Pavol Frešo. Veľké dotácie, ktoré prevyšujú sumu 2 500 eur, v celkovej sume 277 900 eur dnes schválili krajskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva. Organizácií, ktoré dostanú malé dotácie je 73, veľkých je 42. O dotácie sa uchádzalo 234 žiadateľov, spolu žiadali o viac ako 1,8 milióna eur. Najviac žiadostí prišlo na podporu divadla a tanca.

 

Dotáciu 7 000 eur dostane mesto Modra na obnovu a rekonštrukciu mestskej veže, podporu 2 900 eur bude mať bratislavská mestská časť Jarovce na uskutočnenie folklórneho festivalu, 3 000 eur dostane občianske združenie Bratislavské rožky na vytvorenie a prevádzku webstránky. Dotáciu dostanú aj organizátori Festivalu Anča, poslanci im odsúhlasili 4 000 eur. Na podporu literatúry kraj vo veľkých dotáciách rozdelí spolu 17 000 eur. Najviac, 10 000 eur pôjde na vydanie reprezentatívnej dvojjazyčnej publikácie Korunovácie v Bratislave, o podporu žiadala Galéria mesta Bratislavy. V rámci veľkých dotácií pôjde 41 000 na podporu hudobného umenia, 10 000 eur budú mať organizátori hudobného festivalu NEXT 2015. Z malých dotácií 1 600 eur dostane bratislavská mestská časť Podunajské Biskupice na záchranu barokových sôch, ľudový súbor Kráľová dostane na kroje 1 000 eur, kraj podporí sumou 1 500 eur aj Slnečný festival v Senci.

 

Grantová výzva bola určená pre subjekty tzv. nezriaďovanej kultúry, ale aj pre mestá, obce a kultúrne subjekty, ktoré vyvíjajú kultúrne aktivity na území Bratislavského kraja. Žiadosti o grant posudzovala Rada BSK pre kultúru a umenie, ktorú na tento účel vymenoval predseda kraja Pavol Frešo. Ide o poradný orgán zložený z odborníkov na kultúru, ktorý hodnotil projekty uchádzajúce sa o grant. Jeden subjekt mohol žiadať najviac 20-tisíc eur, žiadať mohol aj o dotáciu na viac projektov, ale za jeden rok nemôže od kraja dostať viac, ako je táto suma.

 

Nová dotačná schéma je súčasťou Stratégie rozvoja kultúry v kraji na roky 2015 – 2020, ktorú poslanci BSK schválili na júnovom rokovaní. „Cieľom tejto stratégie je najmä rozvoj kultúry, sprístupnenie kultúrnych hodnôt pre obyvateľov a návštevníkov kraja, inovácia kultúrnych zariadení, podpora previazanosti kultúry s inými odvetviami a oblasťami, ako je napríklad marketing regiónu, cestovný ruch, školstvo, sociálna oblasť či medzinárodné vzťahy. Cieľom stratégie je tiež aktívne komunikovať s odbornou i širšou verejnosťou, poznávať, chrániť a prezentovať kultúrne dedičstvo nášho kraja,“ priblížil po júnovom rokovaní krajského zastupiteľstva predseda BSK Pavol Frešo.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Rezort kultúry už nedáva granty, ale dotácie

Ministerstvo kultúry SR už neposkytuje granty, ale dotácie. Dôvodom je zmena zákona. Ministerstvo to pripomína v súvislosti s tým, že na svojej webstránke http://www.culture.gov.sk zverejnilo výzvy na predkladanie projektov žiadajúcich o podporu. Záujemcovia ich tu nájdu pod titulkom Dotácie 2011. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová, na tento rok vyčlenili 16 891 200 eur na podporu projektov v deviatich základných programoch.