Do centra Trnavy sa možno opäť vráti padací most

Obrázok k článku

Prezentácia archeologického náleziska v mieste bývalej Dolnej brány pred začiatkom pešej zóny v Trnave dnes pritiahla desiatky záujemcov o históriu mesta. Vedúci archeologického výskumu Erik Hrnčiarik z Trnavskej univerzity im priblížil obranný systém mesta zo stredoveku, do ktorého okrem samotnej brány patril napríklad aj padací most či vodná priekopa. Mesto Trnava pripravuje v budúcom roku trvalú prezentáciu stredovekého opevnenia v lokalite Dolnej brány. Archeológ Hrnčiarik by bol za to, aby sa aspoň čiastočne obnovil aj padací most.

 

,,V prípade, že by boli pozitívne ohlasy od archeológov, pamiatkarov a ďalších inštitúcií, že môžeme padací most aspoň v náznakoch obnoviť, ja to stopercentne podporím. Čím viac sa ľudia budú môcť vnoriť do histórie, tým lepšie,“ povedal primátor Trnavy Peter Bročka. Na základe výsledkov výskumu bude teraz vypracovaný projekt pútavej prezentácie lokality Dolnej brány. Vyťahovanie hradieb spod zeme by bolo aktuálne už v budúcom roku. Bročka nepochybuje, že tento zámer sa stretne s ústretovosťou poslancov mestského zastupiteľstva. ,,Neviem si predstaviť, ktorý z poslancov by mohol byť proti prezentácii päťstoročnej histórie mesta,“ skonštatoval.

 

Obranný systém Trnavy má svoje počiatky ešte v 13. storočí. Dolná brána aj s viacpodlažnou vežou je zakreslená na vedute z obdobia okolo roku 1800, krátko nato však boli zbúrané. Cieľom archeologického výskumu, ktorý si objednala trnavská radnica, bolo doskúmať základy Dolnej brány a jej stredovekého predbránia, ktoré posilňovalo obrannú funkciu mestského opevnenia. Dnešná prezentácia archeologického náleziska bola príspevkom Katedry klasickej archeológie Trnavskej univerzity k Týždňu vedy a techniky na Slovensku.

 

Trnavské tehlové opevnenie je národnou kultúrnou pamiatkou. Budované bolo od 13. storočia, v súčasnosti je považované za najzachovanejšie tehlové opevnenie v strednej Európe. Opevnenie malo tvar obdĺžnika a lemovalo plochu s rozmermi 800 x 700 metrov. Múr opevnenia bol miestami až 10 metrov vysoký a 170 – 230 cm široký s 35 štvorpodlažnými vežami. Trnava si svoje hradby už desaťročia priebežne obnovuje.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články