Dni sv. Huberta pripomenú 90 rokov slovenského poľovníctva

Oslava 90. výročia organizovaného poľovníctva na Slovensku bude dominovať jubilejnému 20. ročníku celoslovenských poľovníckych slávností Dni svätého Huberta, ktorý bude v dňoch 4. – 5. septembra 2010 v areáli Kaštieľa vo Svätom Antone pri Banskej Štiavnici. Ich tradičný program s ukážkami poľovníckej činnosti a rôznymi atrakciami bude preto doplnený aj o slávnostné uvedenie zástavy a hymny Slovenskej poľovníckej komory, slávnostné uvedenie Klubu slovenských poľovníčok, prezentáciu sokoliarstva ako svetového kultúrneho dedičstva, predstavenie slovenských plemien poľovníckych psov a založenie Siene úcty a slávy poľovníctva na Slovensku. Návštevníci budú môcť zavítať aj do nedávno zrekonštruovanej barokovej budovy niekdajšej sýpky v areáli kaštieľa, v ktorej Múzeum vo Svätom Antone, správca kaštieľa, zriadilo expozíciu atraktívnych trofejí a v ktorej bude aj Sieň úcty a slávy poľovníctva na Slovensku.



Tradičnými súčasťami programu Dní svätého Huberta, ktoré nebudú chýbať ani tento rok, sú ukážky vábenia zveri, práce sokoliarov, umeleckých remeselníkov, streľby z replík historických poľovných zbraní, zábavné divadelné scénky, módna prehliadka poľovníckych odevov či rôzne súťaže ako hádzanie flinty do žita, streľba lukom na terč, päť „f“, súťaž o najsympatickejšiu poľovníčku Hájnikova žena, súťaže o najkrajší poľovnícky nôž, poľovnícky klobúk, poľovnícky šperk či o najkrajšiu a najdlhšiu bradu. Novinkou v programe bude Hubertovská kvapka krvi – dobrovoľné darcovstvo krvi. Návštevníci si tiež budú môcť v kaštieli prezrieť expozície Múzea vo Svätom Antone či zabaviť sa na vystúpení českého zabávača Petra Novotného a tanečnej skupiny Texasky. Sprievodným podujatím budú Majstrovstvá Slovenska vo vábení srnčej, diviačej a dravej zveri a Majstrovstvá Slovenska vo vábení jeleňov. Súčasťou Dní svätého Huberta je aj nedeľná Svätohubertovská omša so slávnostným sprievodom poľovníkov, lesníkov a sokoliarov s uloveným jeleňom a ďalšími obetnými darmi.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Poľovníci budú v kaštieli Sv. Anton sláviť 19. Dni sv. Huberta

Kaštieľ vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica, jeho nádvorie aj priľahlý park bude cez víkend 5.-6. septembra 2009 dejiskom 19. ročníka celoslovenských poľovníckych slávností Dni svätého Huberta. Nepôjde však o uzavretú spoločnosť poľovníkov – Múzeum vo Svätom Antone, ktoré podujatie spolu so Slovenským poľovníckym zväzom organizuje, naň pozýva všetkých priaznivcov poľovníctva alebo dobrej zábavy.

Z bývalého skleníka v kaštieli má byť viacúčelová hala

Nevyužívaný niekdajší skleník svätoantonského kaštieľa chce tamojšie Múzeum vo Svätom Antone, ktoré kaštieľ spravuje, zrekonštruovať a využívať ako multifunkčné zariadenie na výstavy, kultúrno-vzdelávacie aktivity pre deti i konferenčnú halu. Ako uviedol riaditeľ múzea Marian Číž, projekt rekonštrukcie za zhruba 500-tisíc eur získal podporu z Regionálneho operačného programu a v súčasnosti sa pripravuje súťaž na dodávateľa. “Takýto priestor na výstavy či semináre v kaštieli nemáme. Projekt počíta s tým, že pôvodné nosné stĺpy budú priznané a budú pripomínať pôvodný účel skleníka,” povedal Číž. Rekonštrukčné práce by sa podľa neho mohli začať na jeseň a trvať majú dva roky.