Dni Andreja Kmeťa

Poctu poslednému slovenskému polyhistorovi, ktorý svoju životnú púť zakončil pred 100 rokmi – Andrejovi Kmeťovi, vzdá Banská Štiavnica vo štvrtok 26.júna. Bol národovcom, archeológom, geológom, mineralógom, paleontológom, historikom, botanikom a etnografom, a zároveň jednoduchým katolíckym kňazom, ktorý takmer celý svoj život strávil na fare v Prenčove. Pre Slovenské banské múzeum, garanta osláv, má však nesmierny význam predovšetkým ako zakladateľ modernej slovenskej muzeológie.

Celodenné oslavy, organizované v rámci Roka Andreja Kmeťa a súčasne pri príležitosti viacerých tohtoročných muzeálnych výročí, na ktorých sa očakáva aj účasť podpredsedu NR SR Miroslava Číža, podpredsedu vlády SR Dušana Čaploviča, ministra životného prostredia Jaroslava Izáka, ako aj banskobystrického diecézneho biskupa mons. Rudolfa Baláža, vyvrcholia na Sitne kultúrno-spoločenským programom, zameraným na environmentálnu výchovu z oblasti archeológie, botaniky a životného prostredia. Slovenské banské múzeum vo svojich expozičných priestoroch Kammerhofu sprístupní výstavu o Andrejovi Kmeťovi a prvý raz predstaví verejnosti aj novú knihu z pera PhDr. Jozefa Labudu, CSc. pod názvom Andrej Kmeť – sitniansky rytier.

Pri 30-tom výročí Kmeťovho úmrtia, v roku 1938, sa pri odhaľovaní jeho pomníka, sochy s knihou v ruke hľadiacou na Štiavnické vrchy, zišla takpovediac celá Štiavnica. Zostáva len veriť, že 100-ročnica pritiahne do Banskej Štiavnice celé Slovensko.

Zdroj: Mesto B. Štiavnica

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

SBM – Noc na starom zámku

(9.7., 17.7., 24.7., 7.8., 14.8., 11.9.)
Po úspechu v minulom roku sa aj v tomto roku rozhodlo Slovenské banské múzeum pripraviť pre návštevníkov mesta, ale aj Štiavničanov zaujímavé nočné divadelné prehliadky s názvom Noc na Starom zámku. Aj v tomto roku sa predstaví celá plejáda štiavnických ochotníkov.. Chýbať nebudú ani členovia skupiny historického šermu Bojník z Bojníc.