Devínsky hrad v maľbe a grafike

Malebné ruiny hradu, ktorý sa po stáročia vypínal nad sútokom riek Morava a Dunaj, obdivujú dnešní návštevníci najmä pre bohatú históriu, ktorá radí toto miesto k najvýznamnejším archeologickým lokalitám v strednej Európe. Mnohí z nás vnímajú hradný vrch aj ako súčasť nášho kultúrneho dedičstva a symbol, ktorý nám pomáhal budovať našu národnú identitu.

Galéria mesta Bratislavy sa rozhodla pri príležitosti podujatia Bratislava pre všetkých tento rok prezentovať tému, ktorú v takejto ucelenej podobe mali naši návštevníci príležitosť vidieť naposledy v roku 1969, v autorskej koncepcii Ľudovíta Medveckého – prvého riaditeľa vtedajšej Mestskej galérie. 


Výstava: Devínsky hrad v maľbe a grafike


Kurátor: Jana Luková
Miesto: Mirbachov palác, Františkánske nám. 11
Dátum: 23.04.2010 – 13.06.2010

Vystavené diela maľby a grafiky zachytávajú hrad a jeho okolie od 18. do 20. storočia, pričom najstarším originálom je kresba Michaela Marquarta z roku 1791. Najbohatšie sú na výstave zastúpené diela z 19. storočia. Súvisí to s vtedajšou popularizáciou Devína ako sídla veľkomoravských vládcov, rozvojom reprodukčnej grafiky a s rozmachom výtvarného žánru krajinomaľby v období romantizmu.

Mnohé vystavené grafické listy boli pôvodne súčasťou albumov, či cestopisnej literatúry. Z ich autorov spomeňme Jakuba Alta (1789-1872), Carla Kletteho (1793-1874) či Vincenza Reima (1796-1858). Maľba 19. storočia je zastúpená aj dielami Jozefa Schwemingera (1804-1895) a bratislavského maliara Gejzu Zierera (1832-1916).
Motív devínskeho hradu v 20. storočí zaujme najmä veľkou rôznorodosťou výtvarného podania umelcov a vybrali sme ich najmä pre ucelenejší prehľad tejto témy. Pomohla nám aj výpožička z Múzea mesta Bratislavy, ktoré vlastní menší súbor obrazov s motívmi devínskeho hradu. Návštevníci budú mať možnosť uvidieť diela Janka Alexyho (1894-1970), Edity Ambrušovej (1920) či Júliusa Kollera  (1939-2007).

K výstave vydá GMB limitovanú sériu vysoko kvalitných reprodukcií 4 grafických listov v spolupráci so spoločnosťou ART PETRUS.



Tešíme sa na Vašu návštevu!

Mgr. Daria Chriašteľová
Manager Galérie mesta Bratislavy
Mirbachov palác, Bratislava

chriastelova@gmb.sk, pr@gmb.sk
www.gmb.bratislava.sk

otvorené denne okrem pondelka 11h – 18h

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Bratislava – Pressburg – Pozsony – Prešporok

Bratislava – Pressburg – Pozsony – Prešporok – obraz mesta v grafike 18. až 20. storočia zo zbierky Galérie mesta Bratislavy. Po preložení centrálnych úradov do Budína začala koncom 18. storočia sláva mesta zjavne blednúť a na začiatku 19. storočia žije už Prešporok, ako znie slovenský ekvivalent jeho nemeckého a maďarského názvu – Pressburg, Pozsony – pokojným životom mesta provincionálneho významu.