Čínska polícia zhabala dinosaurie fosílie odcudzené zo staveniska

Obrázok k článku

Čínska polícia zhabala na juhu krajiny skamenenú dinosauriu kostru a 231 vajec pravekého plaza. Fosílie zrejme odcudzili z miestneho staveniska po tom, ako ich odkrylo odstreľovanie hornín, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá. Ostatky boli ukryté v jednom z domov v meste Che-jüan. K razii došlo 29. júla, deň po tom, ako sa na inkriminovanom stavenisku našlo viacero fosílií, ktoré sa však krátko nato stratili.

 

Podľa miestnych úradov pochádzajú dinosaurie skameneliny z obdobia kriedy, ktorá sa začala pred 145,5 milióna rokov a trvala asi 80 miliónov rokov. Fosílie patria jedincovi z rodu psitakosaurus. Išlo o bylinožravého dinosaura, ktorý sa pohyboval po zadných končatinách a dosahoval dĺžku dva metre vrátane chvosta.

 

Che-jüan leží v oblasti bohatej na výskyt pravekých kostrových nálezov. Tamojšie múzeum spravuje celosvetovo najväčšiu zbierku dinosaurích vajec, viac ako 10-tisíc. Všetky fosílie nájdené na území Číny patria podľa zákona štátu. Narábať a obchodovať s nimi majú právo iba experti.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články