Čína: Hrobka Pani Dai patrí k najzachovalejším nálezom

Pani Dai bola ženou čínskeho šľachtica, ktorá zomrela vo veku 50 rokov na srdcový infarkt. Trpela nadváhou, cukrovkou, mala vysoký krvný tlak a cholesterol, ochorenie pečene, žlčové kamene a jej tepny boli úplne upchaté. Neviedla najzdravší život, no jej telo je jedným z najlepšie zachovalých v histórii. Pochovali ju približne pred 2100 rokmi a jej hrobku našli začiatkom sedemdesiatych rokov na vrchu Mawangdui, v oblasti Čangša, neďaleko hlavného mesta provincie Hunan v Číne. V jej blízkosti objavili viac než 1400 podobne zachovalých artefaktov, ktoré jej mali pomáhať v posmrtnom živote.

“Dynastia Han je základňou čínskej kultúry,” uviedla Susan Tai zo Santa Barbara Museum of Art. V zbierke sa nachádza 68 položiek. Deväťdesiat percent z nich pochádza z hrobky Pani Dai, pretože bola v takom dobrom stave. Mawangdui bol v skutočnosti domovom troch hrobiek: Pani Dai, jej manžela Liho Canga a významného predstaviteľa oblasti Čangša. Li Cang zomrel v roku 186 p. n. l., približne 20 rokov predtým než zomrela jeho žena. “Jeho hrobka bola v minulosti opakovane vylúpená. Neboli v nej žiadne pozostatky – a aj všetky poklady boli preč. No našlo sa niekoľko pečatí vo veľkosti mince. Vďaka nim bolo možné identifikovať hrobku ako Liovu a taktiež nám pomohli určiť hrobku jeho ženy,” dodala Tai.


Keď hrobku Pani Dai po prvý raz otvorili, takmer nedýchali pretože bola neporušená, uviedla Tai. V súčasnosti výskumníci pracujú na spôsoboch, ako uchovať telá v takom stave, ako bolo telo Pani Dai, no našli niekoľko dôvodov, prečo práve toto ostalo v takom dobrom stave. Jej rodina ju obliekla do 22 odevov z hodvábu a konope, obviazali ju deviatimi hodvábnymi stuhami a jej tvár zakryli maskou. Všetky tieto odevy zaplnili jej truhlu, ktorá bola následne zapečatená a udržala tak vzduch vonku. V truhle našli aj 20 galónov (približne 76 litrov) neznámej tekutiny. Jej hrobka bola uložená približne 15 metrov pod povrchom. Okolo nej sa nachádzalo obrovské množstvo jedla, vína, lakovaný riad, nádoby na pitie, 46 balov hodvábu, oblečenie, knihy, make-up a iné symboly bohatstva. Jej hrobka poskytuje náhľad na bohatý a elegantný život, ktorý viedla.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Boli tu Vandali! (Poprad-nálezisko)

Najvzácnejší nález – zlatá minca z roku 375. Je na nej zobrazený vladár východorímskej ríše Valens.
POPRAD ? Na území dnešného Popradu sa už vo štvrtom storo?í pohyboval germánsky kme? Vandalov! Dôkazom toho je kniežacia hrobka, ktorej poklady od júla až do v?era v Poprade-Matejovciach odkrýval tím archeológov z nieko?kých krajín.

Odhalili 4200 rokov starú hrobku s veľmi zachovanými farbami

Generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass vo štvrtok odhalil hrobku spred 4200 rokov s maľbami, ktorých farebná sýtosť je prekvapujúca. Objavili ju v archeologickom nálezisku Sakkára vzdialenom 25 kilometrov na juh od egyptského mesta Káhira. “Sú to najneuveriteľnejšie farby, ktoré sa nikdy predtým nepodarilo v hrobke objaviť,” povedal Hawass.